Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Mam uczulenie na gluten. Co mogę jeść? 14.12.2018

Gluten to białko, które przede wszystkim występuje w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies.
Oznacza to, ze z diety należy wyeliminować większość produktów na bazie tych zbóż (pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe, musli).
Niestety, na rynku jest wiele produktów, które zawierają to białko zbóż, panierki do mięs, napoje z dodatkiem słodu jęczmiennego (piwo), kawa zbożowa, kakao owsiane, sos sojowy, produkty cukiernicze. W przypadku osób wrażliwych lub nietolerujących gluten najlepszym rozwiązanie jest czytanie etykiet, przed włożeniem produktu do koszyka. |

Zgodnie z obowiązującą ustawą o alergenach, producent ma obowiązek umieścić na opakowaniu informację nawet o prawdopodobieństwie wystąpienia w jego produkcie glutenu.
Jeśli taka informacja jest na opakowaniu, lepiej się go wystrzegać.

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic