Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Marchew – doskonałe źródło karotenoidów, które chronią skórę i wspierają układ odpornościowy. 09.05.2019

Marchew to warzywo, bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który korzystnie wpływa nie tylko na skórę między innymi nadaje piękny kolor po opalaniu, ponadto zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem wielu nowotworów.  W marchewce można znaleźć wszystkie rodzaje karotenoidów – alfa-karoten (0,53-4,96 mg/100 g), luteinę i zeaksantynę (0,30-0,51 mg/100 g) oraz likopen (0,015 mg/100 g).

Beta-karoten – prowitamina A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A to sojusznik pielęgnacji cery, wspomaga leczenie trądziku, a ponadto pomaga zachować skórze młody wygląd, opóźniając pojawianie się zmarszczek. Jednak najbardziej jest znany z tego, że przyśpiesza opalanie i przedłuża efekty kąpieli słonecznych. Powszechne zalecenia sugerują spożywanie 2 szklanek soku z marchwi dziennie. Należy pamiętać, że we wszystkim warto zachować umiar. Ta zasada obowiązuje także w przypadku. Zbyt duże spożycie soku marchewkowego może sprawić, że nasza skóra przyjmie pomarańczowy odcień (karotenoza lub karotenemia). Nadmierne spożycie beta-karotenu powoduje nadprodukcję witaminy A, co nie jest korzystne dla zdrowia.

Beta-karoten jest również  silnym przeciwutleniaczem. Dowiedziono, że przeciwutleniacze mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. W przypadku beta-karotenu wiele doniesień wskazuje iż może on obniżyć występowanie takich nowotworów jak rak jamy ustnej, krtani, przełyku i pęcherza moczowego.

Na rynku dostępne są także odmiany marchewki, które łatwo rozróżnić  ze względu na kolor. Mamy marchew białą, żółtą, czerwoną, filetową, a nawet czarną. Odmiana fioletowa i czarna zawierają antocyjany o silnych właściwościach antyoksydacyjnych.  Marchew czerwona, z kolei swoją barwę zawdzięcza zawartości likopenu.

Marchew jest ważnym produktem w diecie osób starszych, jest lekkostrawna, a pomaga usprawnić perystaltykę jelit.