Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Miód czy cukier. Czym słodzić? Porada dietetyka 24.02.2019

Często spotykam się ze zdaniem, że lepiej słodzić miodem niż cukrem. Czy to prawda. A jeśli tak, to dlaczego. Co nam daje miód?

I tak i nie. Cukier to praktycznie sama sacharoza, natomiast miód, który w 98% składa się również z sacharozy zawiera również wiele innych składników odżywczych, jak witaminy, składniki mineralne, substancje bioaktywne czy enzymy.
Miód ma oczywiście większą wartość żywieniową niż cukier, ale tak jak w przypadku tego pierwszego należy go również stosować z umiarem. Jeśli wiec słodzimy herbatę miodem, dodajmy go w takiej samej ilości, co cukru.
To, że coś ma większą wartość odżywczą, nie znaczy, że jedząc go dwa razy więcej będziemy mieli dwa razy szybsze efekty zdrowotne 🙂

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic