Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Często spotykam się ze zdaniem, że lepiej słodzić miodem niż cukrem. Czy to prawda. A jeśli tak, to dlaczego. Co nam daje miód?
I tak i nie. Cukier to praktycznie sama sacharoza, natomiast miód, który w 98% składa się również z sacharozy zawiera również wiele innych składników odżywczych, jak witaminy, składniki mineralne, substancje bioaktywne czy enzymy.
Miód ma oczywiście większą wartość żywieniową niż cukier, ale tak jak w przypadku tego pierwszego należy go również stosować z umiarem. Jeśli wiec słodzimy herbatę miodem, dodajmy go w takiej samej ilości, co cukru.
To, że coś ma większą wartość odżywczą, nie znaczy, że jedząc go dwa razy więcej będziemy mieli dwa razy szybsze efekty zdrowotne 🙂
Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic