Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Mózg, serce, wzrok – bardzo potrzebują kwasów omega-3, Teresa Jaroszyńska, ekspertka Holistic Polska 02.01.2024

Wiele badań naukowych wykazuje  korzystny wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo – naczyniowy oraz ich działanie przeciwzapalne i przeciwdepresyjne, toteż konieczna jest ich obecność w naszej diecie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie kwasów omega-3 w ilości 0,3g do 0,5g na dobę. Jednak nie zawsze ta forma zabezpieczenia potrzeb organizmu jest wystarczająca, wówczas można wybrać suplementację.   

Szwedzcy naukowcy przyjrzeli się i sprawdzili jak suplementacja kwasami omega-3 wpływa na biomarkery takie jak białka tau i enzymy rozkładające acetylocholinę, która jest ważnym neuroprzekaźnikiem dla naszej pamięci i co za tym idzie na wyniki testów pamięci. W badaniu wzięło udział 33 pacjentów na wczesnym etapie choroby, w tym 18 osób przyjmowało suplementację kwasami omega-3 w ilości 2,3g rano i wieczorem, a 15 osób stanowiło grupę kontrolną. Pobrano próbki płynu mózgowo-rdzeniowego i wykonano test pamięci  na początku badania i na końcu po 6 miesiącach. Wynik badania pokazał, że w grupie przyjmującej kwasy omega-3 funkcja pamięci była stabilna, w przeciwieństwie do grupy kontrolnej, u której nastąpiło pogorszenie. To oznacza, że kwasy omega-3 mogą mieć wpływ na stabilizację pamięci u pacjentów z chorobą Alzheimera.

W innym badaniu, w którym wzięło udział 200 pacjentów z łagodną i umiarkowaną chorobą Alzheimera sprawdzono i ustalono, że kwasy omega-3 zawarte w suplementach przedostają się do mózgu. Badanie dotyczyło osób we wczesnym stadium choroby, a działanie tychże kwasów było na tyle korzystne, że uznano włączenie ich do diety jako działanie profilaktycznie. Nawet wtedy kiedy z różnych powodów nie jest to możliwe aby dietą zaspokoić zapotrzebowanie organizmu, dowiedziono, że suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 działa prozdrowotnie.

Okres ciąży to czas, w którym zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Kwasy omega- 3 zaliczane są do kluczowych, w tym szczególnie kwas DHA. Towarzystwa Naukowe rekomendują suplementację, jeśli dieta nie pokrywa zapotrzebowania organizmu. Frakcja DHA kwasów tłuszczowych omega-3 jest niezbędnym składnikiem diety kobiet w ciąży, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego i mózgu dziecka. Przyjmowanie kwasów omega-3 jest korzystne dla dziecka i jego mamy. Dzięki działaniu przeciwzapalnemu kwasów omega-3, wykazano ich korzystny wpływ na przebieg ciąży oraz zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu, jak również zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji u kobiet w ciąży.

Michael Mosley opisał w swojej książce „Jelita wiedzą lepiej” eksperyment, który przeprowadził na sobie samym, a powtórzył ten eksperyment po innym badaczu Hugh Sinclair. Jak opisał, jadał 1 porcję tłustej ryby dziennie przez 1 miesiąc. Już przed upływem tego okresu doszło do zmniejszenia poziomu cholesterolu LDL o połowę, a czas krzepnięcia krwi wydłużył się dwukrotnie. Inny eksperyment przedstawia mężczyznę w wieku 45 lat, który spożywał 600mg kwasów tłuszczowych omega-3 przez 14 dni. W efekcie tego badania zmniejszyła się różnorodność gatunkowa mikroflory jelitowej, natomiast wzrosła ilość bakterii wytwarzających kwas masłowy, tak bardzo ważny w utrzymaniu zdrowia jelit.

Najbardziej popularnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA i EPA są ryby, choć w łańcuchu pokarmowym podstawowym dostawcą są mikroalgi, którymi ryby się odżywiają. Dobrze jest sięgać po kwasy omega-3 pochodzące z mikroalg, ponieważ są one uprawiane w warunkach kontrolowanych, co stanowi  źródło  ekologiczne, co zmniejsza ryzyko zanieczyszczeń, np. metalami ciężkimi i innymi zanieczyszczeniami środowiskowymi.

Holistic OMEGA-3 Algolja to wegańskie źródło kwasów omega-3, w tym DHA i EPA. Olej pozyskiwany jest w 100% ze zrównoważonej uprawy mikroalg  Schizochytrium sp.i przeciwieństwie do olejów z ryb jest wolny od toksyn środowiskowych. Omega-3 Algolja jest szczególnie bogaty w kwas DHA

Teresa Jaroszyńska
Ekspertka ds. Produktów Holistic Polska

Źródła:

1/https://pubmed.ncbi.nlm.nih..gov/34420949

2/https://www.oru.se/nyheter/battre-resultat-i-minnestest-nar-patienter-med.-alzheimer-atit-omega-3/

3/Michael Mosley:”Jelita wiedzą lepiej”

4/https://www.hindawi.com/journals.crim/2016/3089303