Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Nadmierny apetyt na słodycze może mieć rozmaite przyczyny, za szczególnie znaczące uznaje się: źle zbilansowaną, zbyt niskokaloryczną dietę (często ochota na słodkie jest tym silniejsza im bardziej staramy się zmniejszyć dzienną podaż energii), a także nadmierne obciążenie stresem.
Niewiele osób wie, że tę potrzebę zjedzenia słodyczy spokojnie możemy zastąpić… sałatką warzywną z dodatkiem np. awokado.
A to wszystko dzięki dużej zawartości korzystnych dla zdrowia tłuszczów. Okazuje się, że tłuszcze te posiadają oprócz właściwości antymiażdżycowych i ochronnych dla serca i układu krwionośnego, z czego mało kto zdaje sobie sprawę – zmniejszają apetyt na słodycze.
Niestety, w naszej codziennej diecie jest zbyt mało wartościowych kwasów Omega-3 (najlepszym ich źródłem są tłuste ryby, awokado, oleje roślinne, owoce morza i algi morskie), stąd też zasadną wydaje się suplementacja. Korzyści z uzupełnienia diety w ten cenny składnik są niezwykle szerokie i obejmują pozytywny wpływ na wiele układów i narządów, no i oczywiście – zmniejszenie apetytu na słodkie.
Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic