Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

NAFLD – Niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Teresa Jaroszyńska, ekspert Holistic 12.08.2020

W 1980 roku jako schorzenie wątroby,  polegające na gromadzeniu się lipidów w hepatocytach, czyli w komórkach wątrobowych stanowiących podstawowy element struktury miąższu wątroby.

Patogeneza i rozwój NAFLD jest procesem, w którym bierze udział zaburzenie gospodarki lipidowej (dyslipidemia), zaburzenie homeostazy glukozy, co jest jedną z przyczyn cukrzycy typu 2(insulinooporność), otyłość, dysfunkcja mitochondriów, stres oksydacyjny, rozwój stanu zapalnego, zaburzenia metabolizmu tkanki tłuszczowej oraz czynniki genetyczne. Powstawanie  tego schorzenia jest wieloczynnikowe i nowe spojrzenie na rozwój niealkoholowego stłuszczenia wątroby określono „Teorią wielu trafień”.

Jedną z głównych przyczyn powstawania NAFLD jest insulinooporność, której następstwem jest utrzymujący się przewlekle podwyższony poziom glukozy we krwi oraz nadmierne wytwarzanie insuliny podwyższające poziom tego hormonu w organizmie, co z kolei stymuluje wątrobową syntezę kwasów tłuszczowych (de novo) i doprowadza do stłuszczenia.

Tak więc NAFLD jest ściśle związane z zaburzeniami metabolizmu kwasów tłuszczowych i następnie z nadmiarem tkanki tłuszczowej oraz cukrzycą typu2. Najczęściej występujące stłuszczenie wątroby zaobserwowano w grupie Latynosów ok. 45%, a najrzadziej u rasy czarnej bo ok. 24%. Badanie przeprowadzone na 50-osobowej grupie pacjentów cierpiących na otyłość wskazuje, że stłuszczenie wątroby rozwinie się nawet u 78%. NAFLD dotyczy również ok.24% ludzi dorosłych z prawidłowym BMI oraz u dzieci z prawidłowym BMI- NAFLD stwierdza się u 2,6%.

Czynnikiem wywołującym toksyczność jest podwyższone stężenie wolnych kwasów tłuszczowych (FFA), a zwłaszcza nasyconych. Skutkiem ich lipotoksyczności jest nasilenie beta-oksydacji, uszkodzenie mitochondriów, nasilenie stresu oksydacyjnego, który inicjuje uwalnianie cytokin prozapalnych,  rozwój stanu zapalnego oraz  apoptoza hepatocytów.

Bardzo poważnym powodem rozwoju stłuszczenia wątroby jest nadmiar żywieniowy oraz spożywanie produktów bogatych w tłuszcze nasycone. Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe powoduje biosyntezę kwasów tłuszczowych, cholesterolu, syntezę triglicerydów oraz insulinooporność. Ten nadmiar związany jest również z rozwojem cukrzycy typu2, chorobami sercowo – naczyniowymi i syndromem metabolicznym. Trzeba zaznaczyć, że powstawaniu stłuszczenia wątroby sprzyjają tak często obecne w przetworzonej żywności syropy fruktozowe. Nieprawidłowe odżywianie jest bardzo istotnym elementem powstawania NAFLD. Osoby otyłe są często narażone na niedożywienie związane z niedoborem witamin, mikro i makro-elementów. Nieregularne posiłki oraz niekontrolowane głodówki mogą być przyczyną rozwoju NALFD, jak również brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia, najczęściej związany z wykonywaniem pracy.

Następnie coraz więcej badań  dowodzi, że w patomechanizmie powstawania NALFD czynny udział bierze mikrobiom jelit. Negatywne zmiany flory jelitowej wpływają często na większą przepuszczalność jelit, tym samym na rozwój stanów zapalnych, zarówno w jelicie, jak i w tkankach obwodowych. Naukowcy podkreślają, że szczególną rolę w progresji NAFLD może pełnić metylacja DNA, związana z niedoborem donorów grupy metylowej, takich jak: betaina, cholina czy kwas foliowy.

Należy tu przypomnieć, że obniżona aktywność genu MTHFR występuje genetycznie u rasy białej nawet do 50% populacji, w tym także w Polsce.

W związku z powyższym możemy potrzebować suplementacji  złożonej z folianów  i potrzebnymi do ich przekształcania witamin B6 i B12.[2]

Badania kliniczne potwierdzają pozytywne działanie suplementacji związków aktywnych biologicznie; zalicza się do nich między innymi kwas foliowy, resweratrol, kwercetynę oraz akarbozę.[3]

Zwalczanie NAFLD w dużej mierze polega na wyeliminowaniu czynników patogennych. Podstawą jest kontrolowana redukcja masy ciała związana z dietą i aktywnością fizyczną. Prawidłowy spadek masy ciała powinien wynosić ok. 0,5 do 1kg na tydzień do czasu uzyskania prawidłowej masy ciała. Przede wszystkim należy ograniczyć tłuszcze nasycone, produkty bogate w cholesterol oraz słodycze.

Dieta to również styl życia, między innymi tak istotne w diecie fitosterole to: sitosterol, kampesterol, stigmasterol, występują one  głównie w olejach roślinnych oraz w mniejszych ilościach w warzywach, owocach, kasztanach jadalnych, ziarnach i roślinach strączkowych. Spożycie steroli roślinnych w diecie przeciętnie waha się ok. 250mg/dobę w Europie Północnej, a w krajach śródziemnomorskich  ok. 500mg/dobę. To fitosterole modulują stężenie cholesterolu całkowitego, konkurując z cholesterolem podczas wchłaniania w jelicie.

Badania jednoznacznie potwierdzają wartość sposobu odżywiania się zgodnie z dietą śródziemnomorską, bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany złożone oraz antyoksydanty. Podstawą tej diety jest systematyczne spożywanie oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia, warzyw, owoców,  orzechów, produktów zbożowych.[3]

Drzewa oliwne są jednym z najważniejszych produktów rolniczych w basenie Morza Śródziemnego.

Właściwości oleuropeiny  jako składnika  drzewa oliwnego,  jego plonów i produktów zostały poznane,  a ich działanie biologicznie aktywne potwierdzone naukowo jako:  przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.[4]

Wiele badań wykazało skuteczność  oleuropeiny  w obniżaniu poziomu glukozy we krwi oraz lipidów, wykazano, że poprawia funkcje naczyniowe i zmniejsza stan zapalny związany z wysokim ciśnieniem krwi i cukrzycą.

Jako nowe podejście do poprawy zaburzeń metabolicznych i gromadzenia tłuszczu można traktować Chlorellę Vulgaris, która jest na liście najzdrowszej żywności funkcjonalnej. Na podstawie dotychczasowych badań można przypuszczać, że codzienna suplementacja Chlorella Vulgaris przyczynia się do poprawy profilu lipidowego krwi, lepszej kontroli glikemii oraz zmniejszenia markerów stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.

W kontrolowanym badaniu klinicznym przeprowadzonym z udziałem 66 pacjentów z NAFLD, prowadzonym przez 8 tygodni  zastosowano dla grupy 22 osób chlorellę, kolejnym 22 osobom podawano spirulinę i ostatniej 22-osobowej grupie nie podano żadnych alg.

Wykazano, że suplementacja chlorellą może skuteczniej niż spirulina  zmniejszyć masę ciała, poprawić profil  lipidowy oraz czynność wątroby i  poziomy  enzymów wątrobowych. Wydaje się, że utrata masy ciała następuje w wyniku wpływu chlorelli na czynność wątroby i poprawę enzymów wątrobowych.[5]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teresa Jaroszyńska
Ekspert ds. produktów Holistic Polska

 

Źródła:

[1] Z-d Biochemii i Żywienia człowieka, Uniwersytet Medyczny w Szczecinie.

Opublikował: Postepy Hig Med. Dosw, 2018; 72: 659-670.

[2] Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2017, tom2, nr 5, str.234

[3] Polish Heart Journal/Kardiologia Polska – wytyczne leczenia zaburzeń lipidowych/2016

[4] Journal of Biochemical Technology

[5] International Journal of Probiotics and Prebiotics Vol . No ¾, pp.127-136