Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
„Nawet niewielkie zmiany w diecie mogą mieć duże znaczenie ”- twierdzi terapeuta żywieniowy Ellinor Ladenberg, a żywność i zdrowie są ze sobą nierozerwalnie połączone i mają wzajemnie na siebie wpływ.
Ellinor mówi, że sama doświadczyła, jak potężna może być moc jedzenie, nie tylko w kontekście dostarczania energii do życia, ale wręcz bycia… lekarstwem. Doświadczona w dzieciństwie wieloma chorobami, dopiero w wieku 30 lat w pełni doceniła rolę diety i sposobu żywienia w poprawie jakości zdrowia i samopoczucia.
Jednym z pytań, jakie stawiała wraz z poszerzaniem wiedzy i doświadczeniu Ellinor Ladenberg jest to, jak możemy wykorzystać żywność jako lek?
Wiemy, że każdy posiłek wpływa na naszą biochemię bardziej niż cokolwiek innego, podkreśla Ellinor i daje konkretne wskazówki dotyczące podejmowania małych kroków w zmianie sposobu żywienia. Już tylko trochę więcej „zieleni” w każdym posiłku może mieć kolosalne znaczenie, jeśli chodzi o poziom życiowej energii i zdrowie.
Ellinor dużo czasu poświęca swojemu ulubionemu warzywu, kapuście, która jest tania, a jednocześnie stanowi bogate źródło witaminy C i składników mineralnych, a także może być obecna w naszym jadłospisie przez cały rok. Kapusta jest też na tyle wdzięcznym warzywem, ponieważ zachęca do tworzenia różnorodności na talerzu, zarówno pod względem koloru, kształtu i smaku.
Według Ellinor, to co jest najważniejsze w zdrowym odżywianiu, to przede wszystkim wysoka jakość produktów spożywczych, przede wszystkim warzyw i owoców, ponieważ jesteśmy bardzo narażeni na zbyt duże spożycie z tymi produktami środków ochrony roślin, pestycydów, które mogą powodować dyskomfort z zaburzeniami czynności wątroby, nerek i jelit.
Unikaj 12 najbardziej toksycznych warzyw i owoców
Environmental Working Group to organizacja działająca w Stanach Zjednoczonych, która każdego roku sporządza dwie listy: jedną z 15 najmniej opryskanymi roślinami w tym roku oraz listę z 12 najbardziej skażonych środkami ochrony roślin, których należy unikać.
15 najmniej pryskanych owoców i warzyw 2019
awokado
kukurydza
ananasy
zielony groszek
żółta cebula
papaja
bakłażan
szparagi
kiwi
kapusta
kalafior
kantalupa (melon)
brokuły
12 najbardziej pryskanych owoców i warzyw 2019
truskawki
szpinak
jarmuż
nektarynki
jabłka
winogrona
brzoskwinie
wiśnie
gruszki
pomidory
seler
ziemniak
Innym interesującym zagadnieniem, którym zajmuje się na co dzień Ellinor, jest genetyka, która w dużej mierze decyduje o tym, co jest dla nas zdrową żywnością. Ci, którzy mieszkają na Alasce, mają zupełnie inne geny i dobrze się czują stosując zupełnie inną dietę niż ci, którzy mieszkają w Meksyku lub w Norwegów. Każdy z nas jest inny i jesteśmy różnymi „osobnikami biochemicznymi”, mamy różne zapotrzebowanie na białko, węglowodany i tłuszcze, dlatego też każda dieta powinna opierać się na lokalnych wytycznych, ale mimo wszystko być skrojona na miarę dla każdego.
Ellinor docenia również nie tylko walory smakowe ziół i przypraw, ale również ich właściwości prozdrowotne. Na przykład intensywna żółta kurkuma wielokrotnie była brana pod lupę naukowców, którzy potwierdzili jej właściwości antybakteryjne i antyrakowe. Oregano, główna przyprawa stosowana np. do pizzy ma silne właściwości grzybobójcze i antypasożytnicze. Wiele innych ziół powszechnie sossowanych w naszych domach ma właściwości prozdrowtne, dlatego powinniśmy je regularnie stosować, a nawet… samemu hodować.
„Jedzenie jest niezwykle ważne dla naszego samopoczucia, zdrowie natomiast jest związane z całym naszym stylem życia”, podkreśla Ellinor. Tylko ten czynnik, czyli nasz styl życia – nie tylko nasze geny, w które wierzyliśmy od wielu lat, w 80% kontroluje nasze zdrowie i samopoczucie.
Jedzenie to jeden z wielu „kawałków układanki” holistycznego myślenia o całościowym zdrowi, samopoczuciu i dobrostanie naszego organizmu. Do tego trening, regeneracja, myśli, umiejętność radzenia sobie ze stresem… są innymi równie ważnymi częściami.
Ellinor Ladenberg
Terapeutka żywieniowa (członek NMTF). Pracuje jako wykładowca, jest autorką licznych publikacji w dziedzinie zdrowia i jest cenionym ekspertem od mikrobiomu.
źródło: https://www.holistic.se/blogg/