Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Nietolerancja glutenu (celiakia) to poważna choroba 02.06.2022

W ostatnich latach nasiliły się problemy z glutenem. Wiele osób nie wie, że także bez stwierdzonej nietolerancji glutenu (celiakia) można mieć problemy z glutenem. Przeczytaj więcej o objawach nietolerancji glutenu i o tym, co może być przyczyną narastających problemów.

 

Nietolerancja glutenu (choroba trzewna) to szczególna forma nadwrażliwości. Jest to choroba autoimmunologiczna, która dotyka dwa razy więcej kobiet niż mężczyzn. Oznacza, że nie tolerujesz glutenu znajdującego się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Kiedy osoba z nietolerancją glutenu (choroba trzewna) spożywa gluten, wywołuje on reakcję w układzie odpornościowym, która powoduje rozpad wyściółki jelitowej, co upośledza zdolność wchłaniania witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

Objawy nietolerancji glutenu (choroba trzewna) 

Zmęczenie, utrata masy ciała i depresja mogą być objawami celiakii. Problemy żołądkowe są powszechne, ale różnią się w zależności od osoby. Niektórzy mają biegunkę, zaparcia lub gazy, podczas gdy inni nie mają wyraźnych objawów żołądkowych. Ponieważ enzym laktaza jest tworzony przez komórki znajdujące się w błonie śluzowej jelit, osoby z celiakią często nie mają tego enzymu, co może prowadzić również do nietolerancji laktozy.

Diagnoza nietolerancji glutenu (choroba trzewna)

Diagnozę nietolerancji glutenu (choroby trzewnej) stawia lekarz za pomocą badania krwi i/lub biopsji. Jeśli nie tolerujesz glutenu (cierpisz na celiakię) NIE MOŻESZ jeść glutenu. Błona śluzowa jelit jest uszkodzona, a wchłanianie składników odżywczych jest słabe.

Możesz mieć problemy z glutenem bez stwierdzonej celiakii

Wiele osób ma problemy z glutenem bez stwierdzonej nietolerancji glutenu (choroba trzewna). Nazywa się to w języku angielskim „nietolerancja glutenu bez celiakii” lub „wrażliwość na gluten bez celiakii”, w skrócie NCGS. Objawy mogą pojawić się kilka dni po zjedzeniu czegoś, co zawiera gluten. Chociaż objawy są takie same, NCGS nie jest tym samym, co nietolerancja glutenu (celiakia), ponieważ nie uszkadza wyściółki jelit ani przeciwciał we krwi, które wskazują na celiakię. IBS (zespół jelita drażliwego) może również powodować objawy przypominające nietolerancję glutenu.

Koncepcyjne zamieszanie wokół nietolerancji glutenu

Wiele osób nie wie, że bez nietolerancji glutenu (celiakia) można mieć problemy z glutenem. Dlatego pacjentom, którzy mają problemy z glutenem, można zalecić kontynuację spożywania glutenu, ponieważ (wg przeprowadzonych badań) nie mają nietolerancji glutenu (celiakia). Jeśli badania wykażą, że nie masz celiakii, ale nadal masz problemy z glutenem, możesz na jakiś czas całkowicie lub częściowo wykluczyć gluten z diety i sprawdzić, czy czujesz się z tym lepiej. Po około miesiącu możesz spróbować ponownie zjeść niewielką ilość produktów zawierających gluten. Zwykle wtedy czujesz całkiem wyraźnie, czy masz nadwrażliwość, czy nie. Sprawdź, czy masz nietolerancję glutenu (celiakię) przed przejściem na dietę bezglutenową.
Jednak ważne jest, aby najpierw wykonać test na nietolerancję glutenu, zanim zaczniesz wykluczać gluten. Czemu? Ponieważ trudniej jest zdiagnozować nietolerancję glutenu (celiakię), jeśli już usunięto gluten z jedzenia. A celiakia jest poważną chorobą, która może prowadzić do przykrych konsekwencji, jeśli nie zostanie wykryta i wyleczona na czas.

Dlatego lekarze coraz częściej diagnozują nietolerancję glutenu?

Jeśli masz nietolerancję glutenu (choroba trzewna), nigdy nie jedz glutenu. Jeśli masz problemy z glutenem bez nietolerancji glutenu (choroba trzewna), możesz czasem oszukiwać;). Dlatego ważne jest, aby w przypadku problemów z glutenem udać się do lekarza. Dlaczego problemy z glutenem wzrosły w ostatnich latach?

– Jesteśmy narażeni na gluten w sposób niespotykany w historii, ponieważ dziś zboża zawierają więcej glutenu.
– Gluten jest dodawany do większości wypieków, aby były one puszyste. Ponadto znajdziesz go także, tam gdzie się go najmniej spodziewasz. W produktach takich jak jogurty, słodycze, sosy, buliony i nie tylko.
– Nasza flora jelitowa jest coraz bardziej zubożona z powodu leków, stresu i cukru oraz jednostronnej diety.