Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Ochrona przed słońcem – od wewnątrz i z zewnątrz. Wspomagaj swój organizm w zgodzie z naturą. 09.08.2019

Oprócz smarowania skóry naturalnymi, organicznymi i roślinnymi filtrami przeciwsłonecznymi, możesz pomyśleć o tym, co jesz, aby uchronić się przed słońcem. Zgodnie z artykułem „9 produktów o działaniu ochronnym na promieniowanie UV”, tych 9 produktów może chronić skórę przed uszkodzeniem przez słońce i wspomóc proces jej regeneracji.

   Guawa – fakt, że pomarańcze zawierają witaminę C jest znany wielu, ale guawa, znany owoc tropikalny zawiera pięć razy więcej witaminy C. Guawa jest przepełniona witaminą C – co stanowi 419 procent dziennej wartości. Witamina C przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania skóry. Pokarmy bogate w witaminę C mogą chronić skórę przed uszkodzeniem przez słońce, ponieważ ten przeciwutleniacz może poradzić sobie z uszkodzeniami molekularnymi spowodowanymi przez światło słoneczne.

    Słodkie ziemniaki – karotenoidy, takie jak beta-karoten i likopen, nadają owocom i warzywom żywy pomarańczowy kolor, a także wyposażają skórę w przeciwutleniacze, które mogą działać jako ochrona przed promieniami słonecznymi. Wszystkie ziemniaki zawierają duże ilości skrobi, która, jak powszechnie uważa się, pobiera ciepło ze skóry. Połóż plastry ziemniaków na poparzonej słońcem skórze przyniesie kojący efekt.

 Truskawki – są naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, ponieważ zawierają 108 procent witaminy DV i kwasu elagowego, które mogą wchłaniać wolne rodniki i zmniejszać plamy pigmentacyjne spowodowane uszkodzeniami słonecznymi.


  Zielona herbata – zawiera polifenole, które są grupą przyjaznych dla skóry substancji, które wspomagają naprawę DNA. W zielonej herbacie znajduje się również witamina B2, która pomaga utrzymać prawidłową kondycję skóry oraz witamina E, która pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.


   Owsianka – zawiera substancje przeciwzapalne i przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić przed negatywnym działaniem słońca poprzez przeciwdziałanie wolnym rodnikom. Owsianka może również nawilżyć i ukoić poparzonę skórę. Wymieszaj płatki owsiane z dużą ilością wody. Delikatnie wmasuj miazgę w uszkodzony obszar i pozostaw na kilka minut. Następnie spłucz zimną wodą.


 Ogórek – pomaga organizmowi wytwarzać kolagen, główne białko strukturalne w skórze. Ogórek składa się w 96 procentach z wody, co nadaje mu właściwości silnie nawilżające. Ogórek zawiera również kwas kawowy, potas oraz witaminy C i K, które mogą pomóc złagodzić  nadmierną opaleniznę. Kwas kawowy zawiera dużo przeciwutleniaczy i chroni skórę przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami DNA.


    Pomidory – Podobnie jak truskawki, pomidory zawierają likopen, który jest karotenoidem, nadającym pomidorom czerwony kolor. Likopen jest przeciwutleniaczem, który chroni skórę przed uszkodzeniem komórek. Pomidory zawierają również witaminę C – tylko jedna szklanka soku pomidorowego zapewnia 188,9 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Pomidory są również bogate w przeciwutleniacze i pomagają zrównoważyć pH organizmu.


  Arbuz – 92 procent składa się z wody, więc doskonale nadają się do utrzymania nawilżonej skóry. Arbuz jest również pełen składników odżywczych, takich jak witaminy A, B6 i C. Arbuz zawiera również likopen o właściwościach przeciwutleniających i aminokwas argininę. Oba mogą pomóc spowolnić proces starzenia się skóry.


  Marchew – jest wypełniona beta karotenem, który organizm przekształca w witaminę A. Beta karoten może zmniejszać stan zapalny wywołany poparzeniem słonecznym. Marchew i inne warzywa zawierające karotenoidy pomagają zachować jędrność skóry. Badania pokazują również, że karotenoidy sprawiają, że skóra jest mniej wrażliwa na słońce, a jednocześnie spowalniają proces starzenia się skóry spowodowane przez słońce.

Zdrową dla skóry żywność należy spożywać na surowo (jeśli to możliwe), aby czerpać korzyści z jej bioaktywnych składników odżywczych. Ciesz się latem i chętnie dodawaj te produkty do swojej diety, aby uzyskać dodatkową ochronę przed słońcem.

źródło: https://blog.bioticsresearch.com/9-foods-with-uv-protective-effects