Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Siła układu odpornościowego decyduje o tym czy zachorujemy, czy też silniejsze będą czynniki patogenne. W okresie jesienno-zimowym przy zmiennej pogodzie i odpowiedniej dawce stresu, czynniki chorobotwórcze mają otwartą drogę do penetrowania naszych organizmów i tworzenia punktów zapalnych. Firma Holistic Sweden przygotowała nalewkę, która pomoże nam przygotować się na taki czas. Wesprze w budowaniu odporności, pomoże zabezpieczyć się przed grzybami i pasożytami, jak również wpłynie na lepsze trawienie w celu lepszego przyjmowania wartości odżywczych i terapeutycznych. Na tę propozycję budowania i utrzymania odporności organizmu składa się najlepiej dobrana kompozycja następujących ziół:
Wyciąg z korzenia traganka błotniastego (Astragalus membranaceus) zaliczany do najważniejszych roślin starożytnej medycyny azjatyckiej. Również w Polsce ta roślina znana jest i stosowana od średniowiecza w celu wzmacniania organizmu i podnoszenia energii. Traganek błotniasty zawiera 14 polisacharydów, 60 różnorodnych flawonoidów i ponad 160 saponin, z których wyróżniają się astragalozyd I, II, IV oraz izoastragalozyd I, II, co stanowi 80% saponin w traganku. Związki zawarte w traganku wyznaczają jego właściwości lecznicze, a badania wykazują jego działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, immunomodulujące, przeciwnowotworowe, hipolipemizujące, hipoglikemizujące, hepatoprotekcyjne, wykrztuśne i moczopędne; ponadto zwiększają aktywność telomerazy chromosomów, co oznacza wydłużenie czasu przeżycia komórek. Wyciąg z traganka, hamując rozpad kolagenu i pobudzając proliferację fibroblastów, ma wpływ na spowolnienie procesu fotostarzenia skóry powodowany promieniami UV.
Wiele wskazuje na to, że traganek błotniasty jest jednym z tych ziół, które mogą mieć wpływ na wydłużenie życia w dobrym zdrowiu, sprawności i ogólnie pojętej witalności.
Kolejnym składnikiem biorącym udział w stanowieniu o jakości nalewki jest wyciąg z liści tymianku (Thymus Vulgaris). Tymianek znany jako przyprawa do mięs, ryb i warzyw jest starą rośliną uprawną, wywodzi się z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie występuje powszechnie również na terenie Polski. Ziele tymianku jest źródłem olejku eterycznego ok. 3,5%, garbników ok. 10%, flawonoidów, związków tri terpenowych i kwasów wielofenolowych. Reprezentatywny dla olejku eterycznego jest tymol, który sprawdza się jako środek przeciwrobaczy, stosowany do leczenia zakażenia tęgoryjcem dwunastniczym i włosogłówką, jak również do dezynfekcji jamy ustnej i gardła. Znajduje zastosowanie jako środek antyseptyczny i konserwujący w produkcji preparatów farmaceutycznych. Flawonoidy zawarte w tymianku wykorzystywane są do produkcji preparatów stosowanych w leczeniu stanów zapalnych, np. w gośćcu, zapaleniu korzonków nerwowych oraz do terapii przeciwzakrzepowej. Całe liście zarówno świeże jak i suszone stosuje się w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, a także jako środek moczopędny i pobudzający apetyt.
Wyciągi z tymianku wchodzą w skład syropów wykrztuśnych i przeciwkaszlowych, kropli i tabletek do ssania; tymol usprawnia pracę rzęsek oskrzeli, co jest przydatne przy infekcjach bakteryjnych gardła. Flawonoidy i fenole zawarte w tymianku mają działanie rozkurczowe i ograniczają powstawanie toksycznych amin biogennych w jelicie grubym. Bogactwo tymianku przejawia się również w posiadaniu witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B – wpływających pozytywnie na układ nerwowy oraz minerałów takich jak selen, żelazo, wapń, mangan, magnez i potas. Wyróżniają się magnez i mangan, które odpowiadają za prawidłową pracę układu mięśniowego i nerwowego; selen normuje pracę tarczycy i wspiera układ odpornościowy; potas pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, a wapń wzmacnia kości i zęby.
Związki zawarte w olejku eterycznym tymianku działają bakteriobójczo, grzybobójczo i przeciwwirusowo. Wykazują działanie przeciwbakteryjne wobec bakterii Gram (+) i Gram (-), również wobec patogennych szczepów Bacillus subtilis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus. Uważa się, że tymol ma właściwości antymutageniczne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Karwakrol zawarty w olejku eterycznym tymianku, choć ma podobne właściwości do tymolu, to jednak szczególnie zwraca się uwagę na jego właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.
Ekstrakty roślinne i olejki eteryczne z tymianku pobudzają system immunologiczny do szybszego i przynoszącego rezultaty działania, wpływają korzystnie na naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu.
Kolejny składnik nalewki to wyciąg z krwawnika pospolitego (Achillea millefolium) , jego lecznicze właściwości wykorzystywane były już w czasach starożytnych przez Greków i Rzymian, choć niektóre badania wskazują, że znane były jeszcze w czasach prehistorycznych. Łacińska nazwa krwawnika (Achillea millefolium) prawdopodobnie pochodzi od imienia Achillesa, który jak głosi legenda, opatrywał rany swoich żołnierzy podczas wojny trojańskiej. Aktualnie występuje w rejonach o klimacie umiarkowanym, czyli w całej Europie, częściowo w Azji i Ameryce, w Polsce występuje na całym obszarze.
Aktywność farmakologiczna Achillea millefolium jest uzależniona od zawartości olejku eterycznego i związków fenolowych. Ziele krwawnika pospolitego zawiera olejek eteryczny, kumaryny, flawonoidy, laktony seskwiterpenowe, triterpeny, garbniki, poliacetyleny, sterole, kwasy organiczne, dzięki czemu charakteryzuje się aktywnością biologiczną wielokierunkową. Wyciągi z ziela krwawnika wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwartretyczne, przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, moczopędne i rozkurczowe. Stosuje się je wewnętrznie, np. w leczeniu zapaleń stawów, w nieżytach przewodu pokarmowego, braku łaknienia, a także zewnętrznie w celu łagodzenia stanów zapalnych skóry i błon śluzowych. Jedną z głównych zalet stosowania krwawnika jest wspieranie i wzmacnianie procesów trawiennych, hamowanie krwawień wewnętrznych i zewnętrznych. Znajduje zastosowanie również w kosmetyce, dzięki właściwościom ściągającym pomaga oczyścić cerę i zamykać pory skóry twarzy.
Wyciągi z tych roślin zostały wykorzystane przez szwedzkich specjalistów do stworzenia suplementu diety Holistic Immun Tinktur. Składniki zawarte w tym suplemencie mogą pomóc przygotować nasz organizm do tego okresu w ciągu roku, w którym najłatwiej o infekcje.
Dzienna porcja do spożycia: 1 – 2 ml wymieszać w szklance wody 1 – 3 razy dziennie.
1 buteleczka Holistic Immun Tinktur wystarcza na około 1 miesiąc.
Teresa Jaroszyńska
Ekspertka Holistic Poland,
prowadząca Ekspertlinię Holistic +48 572 312 127
Źródła:
1/https://www.meapharma.pl/monografia_Astragalus
Bernardes de Jesus B, Schneeberger K, Vera E Tejera A, Harley CB, Blasco MA(2011)
The telomerase activator TA-65
2/ „Rośliny lecznicze i bogate w witaminy”- P. Czikow, J. Łaptiew/ Państwowe Wyd. Rolnicze i Leśne
3/ https://wyd.edu.pl/ Czasopisma_naukowe/PPA/IwP2018/Iwp2019.
4/ https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl