Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Paradoks witaminy E. Nowe podejście do zdrowej suplementacji 06.06.2017

Witamina E jest nazywana witaminą młodości. Każdy, kto chce zachować witalność, dobrą kondycję , zdrowie i urodę, powinien zadbać o jej odpowiednie spożycie w codziennej diecie. Większość z nas ma jej poważne niedobory, dlatego suplementacja diety tym ważnym mikroskładnikiem jest często niezbędna. Niestety, mimo wspaniałych zdrowotnych właściwości witamina E potrafi być też toksyczna, dlatego tak ważne jest jej prawidłowe przyjmowanie.

„Witamina życia”
Witamina E często zwana witaminą młodości, korzystnie wpływa na serce, naczynia krwionośne i układ krążenia, system nerwowy oraz funkcjonowanie mózgu. Witamina E jest przede wszystkim silnym antyoksydantem – spowalnia proces starzenia się, wzmacnia włosy i pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji. Co ciekawe, równie korzystnie wpływa na nasz wzrok. Jej niedobory pozostają nie bez znaczenia dla ogólnej kondycji naszego organizmu.
„Niedobór witaminy E często objawia się jako zmęczenie, anemia czy podatność na infekcje, ale może mieć także poważniejsze skutki. Jest to witamina szczególnie ważna dla mężczyzn, gdyż jest niezbędna w procesach smermatogenezy, a więc niedobory mogą skutkować coraz częściej występującą u mężczyzn bezpłodnością.” – mówi Agnieszka Piskała, ekspert żywieniowy Holistic Polska. „Wystarczającą/ optymalną dawkę witaminy E trudno jest uzyskać bezpośrednio z diety. A trzeba pamiętać, że zapotrzebowanie na witaminę rośnie w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej lub pod wpływem stresu.” – dodaje Agnieszka Piskała.
Bogatym źródłem witaminy E są przede wszystkim oleje roślinne – słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, lniany, ale ważne, aby były one pozyskiwane metodą tłoczenia na zimno. Oleje rafinowane lub ekstrahowane na ciepło nie zawierają już tej cennej witaminy. Witaminę E zawierają także kiełki pszenicy, produkty pełnoziarniste, migdały, orzechy laskowe, jajka, mleko czy zielone warzywa. Ważne by pamiętać, że dla dobrego wchłaniania witaminy E niezbędna jest obecność tłuszczu. Przyjmowanie witaminy E podczas obecnego w posiłku, choćby w niewielkich ilościach tłuszczu (olej, masło, oliwa)powoduje znacznie większą przyswajalność tej witaminy.

Paradoks witaminy E
Witamina E powszechnie znana jest ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych. Niedostarczana do organizmu wraz z dietą w odpowiedniej ilości wymaga dodatkowej suplementacji. Okazuje się, że najpopularniejszą formą występowania witaminy E w preparatach uzupełniających jest alfa-tokoferol. Wieloletnie badania szwedzkich naukowców potwierdziły, że sam alfa-tokoferol nie tylko nie ma tak silnych właściwości antyoksydacyjnych, ale samo jego spożycie może mieć wręcz działanie toksyczne (paradoks witaminy E).

„Witamina E występuje w naturze w wielu odsłonach i jedynie odpowiednie połączenie różnych frakcji tokoferoli i tokotrienoli daje działanie terapeutyczne. To naukowe odkrycie zrewolucjonizuje współczesny świat suplementów, a wybranie najbardziej skutecznego preparatu zawierającego efektywną formę witaminy E będzie oparte na odpowiedniej mieszaninie wszystkich 8-iu chemicznych konstelacji tej witaminy.” – tłumaczy Leif Östberg, Członek Szwedzkiego Związku Terapeutów Żywieniowych, ekspert Holistic. Dlaczego przyjmowanie całego spektrum witaminy E jest takie ważne i jakie mogą być efekty złej suplementacji (toksyczny efekt) ?
„Odpowiednie proporcje różnych chemicznych wariantów witaminy E działa korzystnie na różne obszary holistycznie przypisywanego korzystnego wpływu witaminy E na wiele obszarów działania organizmu. Okazuje się, że tokoferole i tokotrienole działają na zupełnie inne procesy”

Witamina E kontra rak
Dostępne dziś badania dowodzą, że prawidłowa suplementacja witaminy E wpływa korzystnie nie tylko na prewencję, ale również na walkę z rakiem. Wśród kobiet z dziedzicznym ryzykiem zachorowania na raka piersi, które przyjmowały witaminę E w odpowiednich ilościach i prawidłowej formie zanotowano od 30% do 90% zmniejszone ryzyko zachorowania na ten nowotwór. Obecność tokoferolu ƴ lub mieszaniny tokoferoli ƴ i δ przyczynia się do obumierania także komórek nowotworowych raka prostaty. Dzieje się to bez negatywnego wpływu na komórki zdrowe. Mieszanka tokoferoli daje efekt synergetyczny.

Holistyczne podejście do zdrowia
Codzienna dieta nie wystarczy, aby dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin.
„Jeszcze do niedawna wzorem zdrowego stylu życia była piramida z 1992 roku stworzona przez Amerykański Departament Rolnictwa. W 2005 roku zespół zajmujący się zdrowym odżywianiem z Harwardzkiej Szkoły Ochrony Zdrowia Publicznego zaproponował nową piramidę zdrowego odżywiania. Model stworzony przez zespół dr Waltera Willetta zrewolucjonizował myślenie o jedzeniu, kwestionując powszechnie obowiązujące wskazówki dietetyczne. W nowej piramidzie naturalne suplementy witaminowe są szczególnie polecane.” – mówi Agnieszka Piskała, dietetyk i ekspert Holistic Polska.

Dzięki odpowiedniej suplementacji jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednie ilości witaminy E potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto jednak pamiętać o paradoksie witaminy E, która potrafi mieć zarówno zbawienny wpływ na nasze zdrowie jak i toksyczny, przy nieprawidłowym przyjmowaniu.

 

Agnieszka Piskała

Ekspert ds. żywienia/Diet coach
Ambasador Holistic Polska