Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Pozornie niepozorna kapusta pekińska. Jedz na zdrowie! 12.09.2019

Kapusta pekińska to bardzo zdrowe warzywo, gdyż ma w sobie dużo wartości odżywczych i jest produktem niskokalorycznym. W 100 g tego warzywa znajduje się jedynie 40 kcal, a dodatkowo dostarcza witaminę A, witaminy z grupy B, a także rutynę i beta-karoten.

Warzywo to bardzo dobrze wpływa na wzrok, serce i układ nerwowy dzięki bogactwu jakich składników mineralnych jak potas i magnez, które regulują pracę serca oraz żelazu i kwasowi foliowemu, które dbają o prawidłowe procesy krwiotwórcze zapobiegając anemii i warunkując prawidłowo pracę serca. Błonnik zawarty w kapuście pekińskiej reguluje procesy trawienne oraz zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Witamina C wzmacnia odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne chroniąc je przed pękaniem. Kapustę pekińską spożywa się na wiele sposobów.

Można ją jeść na surowo, jako składnik surówek warzywnych, podawanych do obiadu lub jako dodatek do kanapek. Wykorzystać ją można również do wielu potraw podawanych na ciepło takich jak np. gołąbki lub jako składnik wielu zup.