Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Przeciwdziałanie depresji dietą – czy to możliwe? Badania na Uniwersytecie Örebro. 31.07.2021

Odpowiednio sprofilowana i skomponowana  dieta ma potencjał łagodzenia chorób psychicznych, i coraz lepiej to rozumiemy tę zależność. Obecnie trwają badania nad zdrową nordycką dietą i nad tym, jak może ona pomóc utrzymać prawidłową kondycję  mózgu.

Pomysł, że jedzenie ma wpływ na to, jak się czujemy, nie jest nowy. Od dawna mówi się, że żywność może być używana jako lekarstwo, a badania każdego dnia podejmują nowe kroki, abyśmy mogli nauczyć się, jak wykorzystać ten fakt w jak  najlepszy sposób.

Na Uniwersytecie Örebro  grupa naukowców, pracuje nad tym aby dowiedzieć się, czy tak zwana nordycka dieta może być dobra dla tych, którzy zmagają się z depresją. Od pewnego czasu wiadomo, że istnieje związek między dietą a zaburzeniami nastroju.

Żywność wysoko przetworzona, rafinowane węglowodany i duże ilości cukru wiążą się z wyższym ryzykiem wystąpienia depresji. I odwrotnie ci, których dieta jest bogata w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste, i spożywają mniej przetworzonej żywności i cukru, są mniej narażeni na  ryzyko rozwinięcia się depresji.

Osoby z depresją mają również tendencję do mniej zdrowego odżywiania, co nie tylko potencjalnie zaostrza samą depresję, ale także może prowadzić do innych złego stanu zdrowia.

 

Dieta z nordyckimi składnikami

Naukowcy uważają, że nacisk w nordyckiej diecie jest korzystny dla mózgu ze względu na dużą zawartość warzyw, roślin strączkowych, owoców, ryb i produktów pełnoziarnistych. Dieta w badanej grupie kontrolnej została dobrana tak, aby naśladować dietę, którą przeważnie stosują osoby z depresją. Dominowało czerwone mięso, rafinowane węglowodany (głównie pszenica) i produkty z dodatkiem cukru, brakowało w niej owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych.

Uczestnicy grupy na diecie nordyckiej uważali, że jedzenie smakuje dobrze i było w tej grupie więcej osób, które zmniejszyły objawy depresji, mimo że grupy w badaniu były niewielkie.

 

Kolejny krok w badaniach

Po tych pierwszych pozytywnych wynikach naukowcy chcą pójść dalej i rozszerzyć projekt o kolejne badania z próbkami krwi, próbkami kału i markerami stanów zapalnych.

Ważnym pytaniem, na które należy odpowiedzieć, jest to, jak najlepiej wykorzystać zmianę diety i to również będzie przedmiotem przyszłych badań. Naukowcy będą badać  również, jak dieta może przeciwdziałać depresji.

 

 

Odniesienia:
Sabet JA, Ekman MS, Lundvall AS, Risérus U, Johansson U, Öström Å, Adamsson V, Cao Y, Msghina M, Brummer RJ. Feasibility and Acceptability of a Healthy Nordic Diet Intervention for the Treatment of Depression: A Randomized Controlled Pilot Trial. Nutrients. 2021 Mar 10;13(3):902. doi: 10.3390/nu13030902. PMID: 33802181; PMCID: PMC7999972. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/902/htm