Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Przepis na pyszne blondie z szafranem i czekoladą 10.12.2021

Brakuje Ci pomysłów na zdrowe i pyszne przekąski i słodkości. Szukasz inspiracji i zawsze chętnie wypróbowujesz nowe przepisy?
Mamy nadzieję, że nasz przepis na pożywne i przepyszne blondie z szafranem skradnie Twoje serce!

 

Składniki

– 1 opakowanie białej fasoli gotowanej (230 g odsączonej)
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 ml oleju kokosowego
– 100 ml mleka owsianego
– 0,5 g szafranu
– 200 g mąki migdałowej
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 7,5 g cukru kokosowego
– 100 ml syropu z agawy
– 0,5 łyżeczki drobnej soli
-1 łyżka mąki kukurydzianej
– 150 g dropsów z gorzkiej czekolady (część do posypania ciasta przed pieczeniem)
– Szczypta soli w płatkach do posypania na wierzch ciasta przed pieczeniem

 

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
Zacznij od odcedzenia fasoli przez sitko i przepłukania. Odcedź, a następnie przesyp fasolę do robota kuchennego.
Dodaj pozostałe składniki (oprócz dropsów czekoladowych i soli w płatkach) i wymieszaj na gładką masę.
Dodaj czekoladowe dropsy do masy(zachowaj część do posypania na wierzchu ciasta). Wymieszaj ciasto ręcznie, aby równomiernie rozprowadzić dropsy czekolady.
Wlej ciasto do wyłożonej foremki. Posyp pozostałymi czekoladowymi dropsami, a następnie szczyptą soli w płatkach.
Piecz na środku piekarnika około 35 minut. Ciasto jest gotowe, gdy nie kołysze się lekko w środku podczas potrząsania.
Zanim wyjmiesz ciasto z formy pozostaw je na ruszcie na około 1 godzinę, wtedy będzie bardziej elastyczne podczas wyjmowania.
Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem (najlepiej przechowuj w lodówce przez noc).

Smacznego!