Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Regularne spożycie, a gromadzenie się metali ciężkich w tkankach miękkich i organach. 01.07.2019

Nasza codzienny sposób odżywiania, ale również oddychanie zanieczyszczonym powietrzem powoduje, że w naszym organizmie kumulują się metale ciężki.
Cześć z nich usuwamy z organizmu, ale niestety wiele z nich odkłada się w tkankach powodując ich degradację oraz wywołując różnego rodzaju choroby.
Metale ciężkie gromadzą się w organizmie, zwłaszcza w wątrobie i nerkach (nasze najważniejsze oczyszczacze organizmu), doprowadzając do ich uszkodzenia. Metale ciężkie mają też toksyczny wpływ na mózg, stąd często objawy ze strony układu nerwowego, takie jak, np. zaburzenia snu, upośledzenie koncentracji i pamięci, niedowłady, zaburzenia zachowania, napady złości, brak stabilności emocjonalnej, a nawet objawy przypominające choroby psychiczne. Metale ciężkie mogą też doprowadzić do odwapnienia kości zmiany w układzie kostnym, niepłodności, niekorzystnych zmian w układzie sercowo-naczyniowym, uszkodzenia płodu, a także do rozwoju nowotworów.

Fenomen chlorelli polega na tym, że „owija się” wokół nawet najbardziej upartych toksyn i nie pozwala na ich ponowne wchłanianie. Mówimy tu o ołowiu, kadmie, rtęci, uranie czy aluminium. Regularne spożycie chlorelli pomaga powstrzymać gromadzenie się metali ciężkich w tkankach miękkich i organach oraz w ich wydaleniu.


Agnieszka Piskała

Ekspert ds. żywienia Holistic