Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Rola oczyszczania wątroby i jelit w leczeniu chorób autoimmunologicznych. 16.06.2021

 

Wątroba jest bezpośrednio powiązana ze stanem przewodu pokarmowego. Dzięki niej organizm czerpie składniki odżywcze z pożywienia oraz wydala toksyny szkodliwe dla naszego zdrowia. Jeśli układ pokarmowy źle funkcjonuje to trawienie przebiega niewłaściwie, toksyny mogą gromadzić się w przewodzie pokarmowym, przedostawać się i osadzać na innych organach i tkankach naszego organizmu. Substancje toksyczne zalegające w jelitach wywołują stany zapalne w ustroju, co jest przyczyną wielu chorób, w tym autoimmunologicznych.

W wyściółce jelita cienkiego żyje wiele pożytecznych rodzajów bakterii i drożdży, które pomagają nam trawić składniki odżywcze z pożywienia, aby mogły przedostać się do krwioobiegu i układu limfatycznego. Jeśli śluzowa wyściółka jelita staje się bardziej porowata, mamy do czynienia z zespołem przeciekającego jelita – niestrawione cząstki pokarmowe, bakterie, grzyby, metale i inne substancje toksyczne również przedostają się do krwiobiegu przez wątrobę, wywołując w niej stany zapalne.

U osób z zespołem przeciekającego jelita następuje brak równowagi między pożytecznymi i szkodliwymi bakteriami w przewodzie pokarmowym, co sprzyja nadmiernemu namnażaniu się drożdżaków, np. candida albicans, a to prowadzi do infekcji grzybiczych w różnych częściach ciała.

Czynniki prowadzące do rozwoju zespołu przeciekającego jelita:

– alergie i nietolerancje pokarmowe
– stres
– leki ; antybiotyki, sterydy, leki niesteroidowe przeciwzapalne
– dieta obfitująca w produkty przetworzone, oczyszczone węglowodany, cukier
– alkohol
– niedobory składników odżywczych
– gluten, to jest białko występujące w pszenicy i jej odmianach

Niestrawione białko (gluten) przedostaje się przez wyściółkę jelita i wywołuje reakcję układu odpornościowego. Nietolerancja glutenu może upośledzać pracę układu odpornościowego, a to prowadzi do większej podatności na alergie i choroby autoagresyjne. Trzeba podkreślić, że nietolerancja glutenu występuje dość często i bywa, że pozostaje nierozpoznana. Wiele badań mówi o tym, że ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej może powstrzymać produkcję autoprzeciwciał tarczycowych.

W warunkach domowych możemy podjąć próbę odtruwania, tym samym uszczelniania jelit. W tym celu zakładamy sobie czas około ośmiu tygodni. W tym okresie należy przestrzegać diety bezglutenowej oraz bezmlecznej (ze względu na kazeinę, która również jest trudna do strawienia i może wywoływać zaburzenia w pracy układu odpornościowego). Ponadto należy unikać wszelkich produktów po których czujemy się ociężale.

W ramach diety bezglutenowej  należy wyeliminować wszelkie produkty zawierające gluten, tj. pszenicę, orkisz, żyto, owies, jęczmień. Zboża bezglutenowe, które możemy spożywać to ryż, kukurydza, gryka, komosa ryżowa, amarantus.

W ramach diety bezmlecznej należy unikać mleka krowiego i produktów pochodzących od mleka, tj. jogurtu, śmietany, lodów, deserów mlecznych, wszystkich rodzajów sera, masła, margaryny, mleka w proszku. Należy również unikać pokarmów zawierających mleko kozie lub owcze.

Zamiennikami mleka krowiego może być „mleko” ryżowe, migdałowe, kokosowe; produkty dostarczające nam wapnia to: sardynki, migdały, sezam, nasiona słonecznika, orzechy, figi, warzywa liściaste zielone, algi. Po przeprowadzeniu kuracji odtruwającej nadal możemy ograniczać pokarmy  glutenowe, ponieważ coraz więcej badań potwierdza związek glutenu z chorobami autoimmunologicznymi.

Odtruwając jelita, pomożemy oczyścić przewód pokarmowy z toksyn, grzybów, szkodliwych bakterii, metali ciężkich i w efekcie pozbędziemy się objawów zespołu przeciekającego jelita. Oczyszczenie przewodu pokarmowego usprawni działanie układu odpornościowego, zwłaszcza że aż 70% komórek odpornościowych znajduje się właśnie w układzie pokarmowym.

Przystępując do odtruwania jelit, należy rozpocząć od środka przeczyszczającego, aby oczyścić jelita ze zgromadzonych tam toksyn. Następnie przez około miesiąc należy zażywać preparat ziołowy zawierający  tymianek, piołun, berberys – to są zioła, które niszczą candidę i inne szkodliwe pasożyty jelitowe. Przechodząc do następnego etapu (przyp.:w czasie całej kuracji stosujemy dietę bezglutenową i bezmleczną) przez dwa tygodnie należy wprowadzić wiąz czerwony, który zawiera błonnik, działa kojąco i uzdrawiająco na przewód pokarmowy oraz zmniejsza stany zapalne i pomaga zlikwidować zespół przeciekającego jelita. W tym samym czasie należy przyjmować glutaminę w proszku. Glutamina to główne źródło paliwa dla komórek wyściełających jelita.  Zmniejsza przepuszczalność jelit i nie pozwala szkodliwym bakteriom osadzać się na ścianach jelita. Po dwóch tygodniach przyjmowania błonnika i glutaminy należy wprowadzić probiotyk, zawierający pożyteczne bakterie, niezbędne w zakończeniu leczenia zespołu przesiąkliwego jelita, co wpłynie na poprawę stanu komórek odpornościowych w przewodzie pokarmowym. Przyjmowanie probiotyku jest zalecane przez dwa tygodnie, ale można stosować go dłużej.

Po przeprowadzeniu kuracji leczenia zespołu przesiąkliwego jelita, należy zadbać o detoksykację wątroby, bo z nią wiąże się prawidłowa praca tarczycy. Występowanie wola, czy uczucie guli w gardle, przybieranie na wadze – to objawy źle pracującej wątroby. W medycynie wschodu nazywa się to „zastojem wątroby”.

W wątrobie zachodzi większość procesów przekształcania hormonu T4 w aktywną formę T3, przy źle pracującej wątrobie ten proces nie może przebiegać prawidłowo.

Przygotowując się do oczyszczenia wątroby, w miarę możliwości, należy ograniczyć wpływ substancji toksycznych takich jak: alkohol, nikotyna, dioksyna, spaliny, stres, opary farb, pestycydy, hormony sterydowe, przewlekłe stany zapalne, kofeina. Następnie wprowadzić podstawowe zasady oczyszczania wątroby, a są to:

1/ Przestrzeganie diety przyjaznej dla wątroby – zwiększyć ilość surowych produktów w diecie, ponieważ w warzywach i owocach jest najwięcej przeciwutleniaczy, a także enzymów poprawiających trawienie. Oprócz 5 porcji warzyw i 2 porcji owoców trzeba zadbać o proteiny, ponieważ aminokwasy zawarte w białkach wspierają proces oczyszczania wątroby. Źródła białka to: ryby, jajka oraz łączone w jednym posiłku trzy produkty: zboże, orzechy, nasiona lub rośliny strączkowe. Stosować tłuszcze pochodzące z awokado, orzechów, nasion, oliwy z oliwek, oleju lnianego, oleju kokosowego tłoczonego na zimno.

2/ Wprowadzenie produktów bogatych w siarkę organiczną. Pokarmy zawierające siarkę sprzyjają sprawniejszemu wydzielaniu żółci. Dzieje się tak dzięki aminokwasom zawartym w związkach siarki, tj. taurynie i cysteinie. Źródła związków siarki  to warzywa krzyżowe (kapusta, kalafior, brokuły, brukselka – ugotowane nie stanowią przeszkody w przyswajaniu jodu), oraz warzywa cebulowe (czosnek, cebula, por). Aby przyspieszyć oczyszczanie wątroby można przyjmować siarkę organiczną w proszku – MSM, który jest  dobrze tolerowany przez osoby uczulone na leki na bazie siarki.

3/ Wybranie i wprowadzenie tłuszczy, które pomogą zregenerować komórki wątroby, które są często uszkodzone w wyniku otłuszczenia wątroby. Otłuszczenie wątroby rozwija się w wyniku nadmiernego spożycia cukru i węglowodanów takich jak białe pieczywo, makarony, ziemniaki, a które wątroba zamienia w tłuszcz. Zdrowe rodzaje tłuszczów zawierają awokado, tłuste ryby, surowe orzechy i nasiona. Należy unikać cukrów oraz pokarmów zawierających cukier i węglowodanów, które są pośrednim dostawcą cukru.

4/ Włączenie do diety pokarmów oraz ziół oczyszczających wątrobę. Produkty oczyszczające wątrobę:

– ostropest plamisty – zawiera sylimarynę ochraniającą wątrobę, jest silnym przeciwutleniaczem, zwiększa stężenie glutationu, a ten jest najsilniejszym antyoksydantem w organizmie,

– zielona herbata – w jej skład wchodzi grupa antyoksydantów, zwanych katechinami, które są jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy – usprawnia przebieg reakcji zachodzących w oczyszczaniu wątroby,

– kurkuma – aktywną substancją kurkumy jest kurkumina, która jest silnym antyoksydantem zwiększającym stężenie glutationu w organizmie,

– sezam – zawiera sezaminę, która chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem, działa antyoksydacyjnie, zmniejsza rozpad witaminy E w organizmie. Sezamina chroni komórki wątroby przed szkodliwym działaniem alkoholu,

– rzeżucha – zawiera izotiocyjanin fenyloetylowy, chroni przed nowotworami płuc i jelita grubego, wzmacnia skuteczność procesów przebiegających w oczyszczaniu wątroby.

Firma Holistic w dużej mierze zabezpiecza produkty wspierające proces oczyszczania jelit i wątroby:

1/ Holistic Psylliumfroksal – ekologiczne nasiona babki jajowatej dostarczając błonnika pomagają w oczyszczaniu i uszczelnianiu jelit.

2/ Holistic Glutamin – 100% L-glutaminy – ważny aminokwas w walce ze stresem oksydacyjnym.

3/ Holistic LactoVitalisPro – zawierający 12 różnych szczepów bakterii probiotycznych, w tym bakterie kwasu mlekowego, Lactobacillus rhamnosus GG.

4/ Holistic OrtoDetox – krople 50 ml – zawierają w 1 ml 800mg mniszka lekarskiego, który wspomaga pracę wątroby i jelit, działa żółciopędnie, ma działanie prebiotyczne, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego; oraz 200mg wyciągu z liści boldo, które działają żółciopędnie i rozkurczowo dla jelit, mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, neutralizujące bakterie i grzyby w przewodzie pokarmowym.

5/ Holistic MSM – siarka organiczna – naturalnie występuje w warzywach, jajach, cebuli, czosnku, porach, spełnia istotną rolę w detoksykacji wątroby.

6/ Holistic Kurkumin liposomal – kurkuma pobudza wydzielanie żółci, gastryny i enzymów trzustkowych, działa antybakteryjnie i rozkurczowo, a forma liposomalna ułatwia transport substancji do komórek organizmu.

7/ Holistic Oreganoolja – wspomaga trawienie, działa przeciwpasożytniczo, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco.

8/ Holistic Chlorella Yaeyama Premium Quality – charakterystyczną cechą jest jej najwyższa  zawartość chlorofilu oraz zdolność oczyszczania organizmu z metali ciężkich.

9/ Holistic Hampaprotein – białko z nasion konopii. Nasiona konopii znane są z zawartości wysokiej jakości białka i wszystkich niezbędnych aminokwasów. Białko z konopii jest całkowicie pozbawione glutenu i mleka, ma wysoką zawartość błonnika, jest bogate w kwasy omega3 i składniki mineralne.

10/ Holistic Nassla – pokrzywa zawiera wiele składników mineralnych, witamin, przeciwutleniaczy,  flawonoidów oraz niezbędnych aminokwasów, jest szczególnie bogata w chlorofil. Aby pomóc w odbudowie zniszczonego jelita cienkiego należy pić herbatkę z liści pokrzywy dwie lub więcej filiżanek dziennie przez co najmniej 6 tygodni.

11/ Holistic Omega3 Algolja – wegańskie źródło kwasów tłuszczowych omega3.

 

 

 

 

 

 

Teresa Jaroszyńska

Ekspert ds. produktów Holistic Polska
Ekspertlinia Holistic +48 572 312 127

 

 

Źródła:

1/ Holistyczne metody poprawy pracy tarczycy – dr Sandra Cabot

2/ Odżywianie dla zdrowia – Paul Pitchford

3/ www.liverdoctor.com