Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Orzechowo-cynamonowe przekąski z dobrymi kwasami tłuszczowymi 27.12.2023

Daj swojemu piekarnikowi przerwę i przygotuj pyszne snickersy z porcją zdrowych olejów z orzechów i nasion. Przysmak, który nie wymaga pieczenia w piekarniku, a jedynie zamrażarki i temperatury pokojowej:)

Pożywny snickers z orzechami, nasionami i daktylami oraz świąteczną przyprawą – cynamonem. Dla tych z Was, którzy chcą spróbować nowych smakołyków, a jednocześnie pragną zatrzymać smaku świątecznych przypraw na dłużej. Te orzechowo-cynamonowe pyszności nie wymagają pieczenia, dzięki czemu nie podgrzewamy dobrych tłuszczów. Jeśli jednak przepis ten brzmi zbyt świątecznie możesz dodać szafran, kardamon lub goździki.

Składniki:
200 g orzeszków ziemnych (do zmiksowania 100 g, 100 g do pokruszenia)
100 g migdałów
100 g pestek dyni
100 ml oleju kokosowego
4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
10 daktyli
1 łyżeczka soli
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%

Sposób przygotowania:
Miksuj orzechy i nasiona w blenderze, aż zostaną drobno posiekane. Następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Następnie spróbuj jak smakuje powstała masa, by zadecydować czy chcesz dodać dodatkowe przyprawy. Rozwałkuj masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do zamrażarki. Odczekaj około 30 minut i wyjmij blachę z zamrażarki. Rozpuść czekoladę, wyjmij blaszkę z masą z zamrażarki i polej czekoladą oraz udekoruj orzeszkami ziemnymi.
Ponownie umieść w zamrażarce na ok. 30 min.

Następnie pokrój na wybrany rozmiar w paseczki i podawaj.

Smacznego!