Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Układ odpornościowy – najlepszy na świecie układ obronny 12.10.2022

Układ odpornościowy jest obroną, która może poradzić sobie z każdym wyzwaniem. Błyskawicznie gromadzi swoje oddziały i koordynuje wszystkie działania, które mają być przeprowadzone. Układ odpornościowy buduje również pamięć, co oznacza, że następnym razem, gdy ten sam intruz przyjdzie, nawet nie przekroczy progu. Wszystko to odbywa się w naszym niesamowitym ciele nawet  bez konieczności myślenia o tym.

Układ immunologiczny działa intensywnie każdego dnia, najczęściej odczuwamy go tylko wtedy, gdy infekcja dotyka nasz organizm. Wtedy możemy mieć gorączkę, odczuwać ból czy bóle lub obrzęki, jeśli zraniliśmy się.

Nasza pierwsza linia obrony – wrodzona nieswoista

Nasze wrodzone mechanizmy obronne nie mają pamięci i reagują szybko i niespecyficznie. Zawsze reaguje w ten sam sposób i nie nauczył się rozpoznawać chorób i wirusów, a zatem nie może wdrożyć odpowiednich mechanizmów obronnych przeciwko nim. Nasza pierwsza bariera obronna obejmuje skórę, błony śluzowe i rzęski. Również grubość skóry, wilgoć z gruczołów łojowych i potowych chronią nas przed obcymi wirusami i bakteriami.

Bardzo ważną częścią obrony błon śluzowych są przeciwciała IgA wydzielane na powierzchni błony śluzowej. Przeciwciała IgA wiążą się z bakteriami i wirusami i zapobiegają ich zadomowieniu się i zakażeniu nas. Rzęski w naszych tchawicach i nosach mają również za zadanie wychwytywanie obcych cząstek. Kaszląc, kichając lub chrząkając, zapobiegamy przedostawaniu się cząstek do płuc lub przewodu żołądkowo-jelitowego. Nasza pierwsza obrona obejmuje również kwas żołądkowy w żołądku, substancje przeciwdrobnoustrojowe w ślinie i płynie łzowym, a także całą naszą mikroflorę, która zapewnia doskonałą ochronę. Nasz wrodzony układ odpornościowy obejmuje również makrofagi, komórki NK (naturalne komórki zabójcze) i neutrofile, które zjadają i zabijają wirusy i inne patogeny. Neutrofile stanowią dużą część wrodzonej obrony. Jeśli uruchomimy wszystkie te komórki, zwiększymy szanse na uzyskanie silniejszego układu odpornościowego, a prawidłowe odżywianie może pomóc tym komórkom działać lepiej. Nasz wrodzony układ odpornościowy reaguje szybko, w ciągu kilku minut lub godzin.

Nasza druga linia obrony – adaptacyjna obrona swoista

Nasza druga obrona nazywa się adaptacyjnym układem odpornościowym. Jest szkolony w ciągu naszego życia, aby rozpoznawać wirusy i bakterie, które organizm wcześniej napotkał. Pamięć może utrzymywać się przez wiele lat, a w niektórych przypadkach przez całe życie. Druga obrona obejmuje białe krwinki, takie jak limfocyty T i limfocyty B. Odpowiedź tej część układu odpornościowego może trwać nieco dłużej w porównaniu do pierwszej obrony. Może upłynąć kilka dni lub tygodni, zanim ten układ zostanie aktywowany. Ale w zamian może nas bronić przed prawie każdym rodzajem antygenu (* Obca substancja, która wywołuje reakcję układu odpornościowego), która może dostać się do organizmu. Należy jednak pamiętać, że zarówno pierwsza, jak i druga linia obrony współpracują ze sobą.

Wzmocnij układ odpornościowy w naturalny sposób

Zmniejszony czynnik stresu zapewni organizmowi warunki do gojenia, regeneracji, lepszej równowagi hormonalnej i wsparcia prawidłowej kondycji układu odpornościowego. Sen jest niezbędny, aby układ odpornościowy funkcjonował optymalnie. Jest wielu, którzy cierpią na problemy ze snem, a także istnieje duża liczba niezgłoszonych przypadków. Ustal priorytety swojego snu i szukaj pomocy, jeśli nie możesz poradzić sobie z problemami ze snem. Upewnij się, że masz aktywność fizyczną w ciągu dnia i światło dzienne rano. Zrelaksuj się dwie godziny przed snem i upewnij się, że sypialnia jest chłodna i ciemna. Regularna, umiarkowana aktywność fizyczna wspiera układ odpornościowy. Upewnij się, że wykonujesz jakąś aktywność fizyczną  codziennie, najlepiej co najmniej 60 minut jakiegoś ruchu. Urozmaicaj swój trening za pomocą treningu siłowego, zwinnego i zwiększającego tętno. Liczy się nawet chodzenie.

Badania pokazują, że kolorowe warzywa, owoce i jagody wspierają układ odpornościowy bardziej niż suplementy diety. Celuj w dziesięć porcji (jedna porcja = jedna pełna dłoń) warzyw, jagód i owoców każdego dnia. Pamiętaj, aby zmieniać kolory i rodzaje warzyw, jagód i owoców, aby dostarczyć różne rodzaje przeciwutleniaczy. (1)

Znaczenie jelit dla układu odpornościowego

Około 80% układu odpornościowego zlokalizowany jest w naszych jelitach. Aby organizm był w stanie skutecznie radzić sobie z wirusami i innymi napastnikami, jelita muszą czuć się dobrze, w przeciwnym razie pojawią się problemy, które wpływają na cały organizm. Dobra kondycja jelit to:
– nienaruszona  bariera jelitowa, co oznacza że integralność błony śluzowej nie może być naruszona, tak aby nic nie przedostawało się na zewnątrz.
– bogata gatunkowo flora bakteryjna
– sprawnie i skutecznie działający układ odpornościowy

Bariera błony śluzowej jelit

Nasze błony śluzowe są pierwszą barierą w obronie przed wirusami. Jeśli błony śluzowe czują się dobrze, możemy lepiej radzić sobie z wieloma wirusami. Wszystkie błony śluzowe w ciele są połączone w jeden duży system, w którym błona śluzowa jelit jest przewodnikiem. Komórki nabłonka jelitowego są utrzymywane razem przez ciasne połączenia. Ciasne połączenia utrzymują komórki jelitowe razem i zapobiegają przedostawaniu się niecałkowicie rozłożonemu pokarmowi i innym substancjom przed przenikaniem do organizmu. Szczelność tych połączeń zależy od prawidłowo skomponowanej mikroflory i zdrowej błony śluzowej jelit. Przeciwciała IgA na błonie śluzowej jelit wiążą ze sobą obce substancje, takie jak bakterie i wirusy i zapobiegają ich przechodzeniu przez błonę śluzową jelit do organizmu.

Bogata gatunkowo mikroflora

Im większe bogactwo gatunkowe mikroflory, tym lepsze zdrowie. Nawracające infekcje wirusowe mogą być spowodowane przerostem szkodliwych bakterii, grzybów lub pasożytów, co z kolei prowadzi do zwiększonej przepuszczalności błony śluzowej jelit i zbyt małej ilości dobrych bakterii. Równowaga flory bakteryjnej pomaga organizmowi radzić sobie z wirusami i zapobiega osadzaniu się szkodliwych mikroorganizmów. Bakteria Akkermansia muciniphila okazała się w badaniach ważna dla wzrostu ochronnej wyściółki jelita. Niska częstość występowania bakterii obserwowano również w stanach zapalnych z nadwagą i autoimmunologicznych jelita grubego (np. choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego). (2) Ackermansia wytwarza kwas propionowy, kwas masłowy, który jest rodzajem SCFA (krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy). Ma właściwości przeciwzapalne i jest ważny dla ochrony błony śluzowej jelit. (3)

Muciniphila to bakteria, która żywi się mucynami w błonie śluzowej jelit. Mucyna jest substancją śluzową, która wytwarza różne wydzieliny, takie jak ślina i wydzieliny śluzowe w przewodzie pokarmowym. (4) Rozkład magmucyn wytwarza SCFA, który sam w sobie jest bardzo korzystny dla obrony immunologicznej organizmu. (5) Akkermansia występuje u wszystkich ssaków i stanowi około 1-4 procent całkowitej ilości bakterii w okrężnicy. (6) SCFA powstaje z wszelkiego rodzaju błonnika pokarmowego i przyczynia się do różnorodności bakterii flory jelitowej, zmniejsza stan zapalny, przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi i lipidów we krwi. SCFA działa jako źródła energii i cząsteczki sygnałowe oraz ma czynniki regulujące geny. (7,8)

Świat wirusów

Większość wirusów w rzeczywistości nie powoduje chorób. Wszyscy mamy w sobie ogromną ilość wirusów, które są częścią naszej naturalnej flory mikroorganizmów. Podobnie jak w przypadku flory bakteryjnej, każdy ma swój własny, indywidualny wirom, który jest tak osobisty jak odcisk palca. Skład wiromu zaczyna być przygotowywany szybko po naszych narodzinach i aktualizuje się w pierwszych latach życia. Różne części ciała, takie jak krew, nos, skóra, oczy, usta, pochwa i jelita, mają swój własny skład wiromu.

Bakteriofagi

Większość wirusów w organizmie to tzw. bakteriofagi, czyli wirusy infekujące bakterie. W ten sposób wirusy wpływają zarówno na skład, jak i metabolizm flory bakteryjnej, czyli na to, jakie substancje tworzą bakterie. Wirusy i bakterie współpracują ze sobą, aby utrzymać równowagę mikroflory i układu odpornościowego. Czynniki wpływające na florę bakteryjną, takie jak dieta i przyjmowanie antybiotyków, również wpływają na wirom. Zmiana różnorodnościi wiromu i przewaga niektórych wirusów może być związana z chorobami, takimi jak choroby zapalne jelit, choroby autoimmunologiczne i stany zapalne. (10)

Wirusy powodujące problemy

Niektóre wirusy mogą powodować poważne problemy- zarówno samą infekcję, ale także wynikające z niej dalsze problemy zdrowotne. Uważa się dzisiaj, że wirusy takie jak Epstein-Barr (wirus gorączki gruczołowej) mogą wywoływać choroby autoimmunologiczne, takie jak reumatyzm, SM, TRU i tak dalej, ale tak naprawdę nie jest się pewnym, czy to sam wirus, czy niezdolność organizmu do radzenia sobie z wirusem jest problemem. (11,12) Istnieje również związek między niektórymi wirusami a rakiem. Epstein-Barr może powodować chłoniaka Burkitta, wirus brodawczaka ludzkiego może powodować raka szyjki macicy, a wirus zapalenia wątroby typu C może powodować raka wątroby.

Różnorodność wirusów we krwi

W badaniu 102 pozornie zdrowych osób stwierdzono, że uczestnicy mieli średnio 5,5 wirusa we krwi. (13) W innym badaniu z udziałem ponad 8 000 osób bez objawów zakażenia stwierdzono łącznie 94 różne wirusy we krwi u 42 % uczestników. Obecne były wirusy takie jak wirus opryszczki, zapalenia wątroby, grypy, adenowirusy i HIV. (14) Ponieważ rośliny rosną w glebie pełnej bakterii, grzybów i pasożytów, muszą tworzyć substancje, które przeciwdziałają ich atakowi. Rośliny muszą mieć własną obronę, w przeciwnym razie nie przetrwałyby. Oregano zawiera silne przeciwutleniacze i zawiera zarówno substancje przeciwgrzybicze, jak i bakteriobójcze. Jedna z tych substancji zawiera substancję czynną karvakrol. Aż 85 procent oleju z oregano może być po prostu karwakrolem.

Bakterie wielooporne i olej z oregano

W jednym z badań zebrano bakterie oporne na wiele leków z ludzkich ran i sprawdzono, w jaki sposób olej z oregano wpływa na te bakterie in vitro. Stwierdzono, że olej z oregano ma znaczący wpływ antybakteryjny na te bakterie. (19) Co najciekawsze, olej z oregano może nawet rozkładać i całkowicie dezaktywować biofilm wieloopornych bakterii. Kiedy bakterie tworzą biofilm, wchodzą w interakcje, aby pozostać w miejscu, tworząc wokół nich ścianę ochronną. Biofilm bakterii jest znacznie bardziej odporny na antybiotyki, a także na nasz własny układ odpornościowy, niż wolne bakterie. (19) Olej z oregano miał zdolność rozkładania nawet biofilmów bakterii. (20) Nie znaleziono dowodów na to, że bakterie rozwinęły odporność na olej z oregano lub że olej z oregano uszkodził skórę u badanych myszy.

Norowirus i zimowe wymioty

W innym badaniu chciano zbadać wpływ zarówno oleju z oregano, jak i czystego karwakrolu (> 98 procent) na norowirusa (choroba zimowych wymiotów jest wywoływana przez norowirusa). Również tutaj zastosowano norowirus podobny do tego, który infekuje ludzi. Zarówno olej z oregano, jak i czysty karwakrol zmniejszyły w ciągu 15 minut zdolność wirusa do infekowania. Po godzinie to czysty karvakrol był najbardziej skuteczny. (21, 22, 23)

Płukanie gardła – czy może zmniejszyć ryzyko infekcji?

W jednym badaniu obserwowano 387 osób przez 60 dni. U tych, którym pozwolono płukać gardło zwykłą wodą trzy razy dziennie, ryzyko przeziębienia zmniejszyło się o 40 procent. A u tych, którzy mimo to się przeziębili, płukanie gardła zmniejszyło objawy z dróg oddechowych. (18)

Wspierający zdrowie jelit mus jabłkowy

Porcja  na około tydzień
– 3 duże jabłka ekologiczne
– 500 ml wody
– 500 ml rodzynek organicznych
– 0,5 łyżeczki cynamonu

Opłucz jabłka i pokrój je na mniejsze kawałki. Obierz ze skórki i usuń gniazda. Kawałki jabłka wraz z wodą, cynamonem i rodzynkami gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Rozgnieć ugotowane składniki widelcem. Jedz 1-2 łyżki musu jabłkowego dziennie przez kilka miesięcy. Przechowuj w lodówce w szklanym słoiku, można przechowywać przez około 1 tydzień. Mus jabłkowy zawiera pektynę, która ma działanie lecznicze na jelita.

Pektyny z jabłek

Pektyny z jabłek zawierają rozpuszczalny błonnik. Kiedy go spożywamy, może być fermentowany przez mikroflorę jelita grubego do krótkich łańcuchów kwasów tłuszczowych (SCFA Short Chained Fatty Acids). SCFA ma szeroki i wielopłaszczyznowy wpływ na organizm. Pektyny są uwalniane jeszcze bardziej podczas gotowania i przyczynia się do wzrostu, między innymi, Akkermansia. (9)

Pożywna zupa z dzikiej róży (2 porcje)

– 500 ml Strandnypon Holistic
– 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 600 ml wody
– Posiekane orzechy, prażone dla pełniejszego smaku
– Cukier kokosowy lub miód, jeśli to konieczne
– Skórka cytrynowa, wanilia, cynamon, kardamon
– łyżka płatków owsianych

Wymieszaj Strandnypon Holistic i mąkę ziemniaczaną, dodaj zimną wodę i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Doprowadź zupę z dzikiej róży do wrzenia, ciągle mieszając i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
Dopraw i posyp zupę płatkami owsianymi i posiekanymi orzechami.

 

Źródła

  1. www.ifm.org/news-insights/boosting-immunity-functional-medicine-tips-prevention-immunity-boosting-covid-19-coronavirus-outbreak
  2. Belcer, C, de Vos, WM 2012. Microbes Inside – From Diversity to Function: the Case of Akkermansia, i The ISME Journal, Vol. 6, No. 8, pp: 1449-1458
  3. Qin, J, Li, Y, Wang, J 2012. A Metagenome-Wide Association Study of Gut Microbiota in Type 2 Diabetes, i Nature, Vol. 490, No. 7418, pp: 55-60
  4. Derrien, M, Vaughan, EE, Plugge, CM, de Vos, WM 2004. Akkermansia Muciniphila gen. nov., sp. nov., a Human Intestinal Mucin-Degrading Bacterium, i International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, Vol. 54, No. 5, pp: 1474, 145
  5. Belcer, C, de Vos, WM 2012. Microbes Inside – From Diversity to Function: the Case of Akkermansia, i The ISME Journal, Vol. 6, No. 8, pp: 1449-1458
  6. nordisknutrition.se/wp-content/uploads/2014/01/0804_s25-28_Kortkedjiga_fettsyror_i_tarmen_ger_positiva_effekter-Nyman_M.pdf
  7. Short chain fatty acids (SCFA) – energikälla, signalmolekyl och genreglerande faktor Sofie Schubert, Mikael Segerstråle, Riitta Korpela och Heikki Vapaatalo, Årgång 177 Nr 2, 2017, Finska Läkaresällskapets Handlingar
  8. Carding SR Review article: the human intestinal virome in health and disease. Aliment Pharmacol Ther. 2017 Nov;46(9):800-815.
  9. Balandraud N Epstein-Barr virus and rheumatoid arthritis. Joint Bone Spine. 2018 Mar;85(2):165-170.
  10. Lossius A Epstein-Barr virus in systemic lupus erythematosus, rheumatoid arthritis and multiple sclerosis— association and causation. Viruses. 2012 Dec;4(12):3701-30.
  11. Wylie, Kristine M et al.. (2014-01-01). „Metagenomic analysis of double-stranded DNA viruses in healthy adults”. BMC Biology. 12: 71
  12. Moustafa A The blood DNA virome in 8,000 humans. PLoS Pathog. 2017 Mar 22;13(3)
  13. Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal Property of Oregano Oil Against Multidrug-Resistant Clinical Isolates. Front Microbiol. 2018;9:2329. Published 2018 Oct 5.
  14. ki.se/forskning/bakterier-i-biofilm-mer-motstandskraftiga
  15. Elizaquivel, P et. al. The effect of essential oils on norovirus surrogates, Food control, Volume: 32, Pages: 275-278 Published: Jul 2013
  16. Gilling DH et. al. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Micobiol 2014 May;116(5):1149-63. doi: 10.1111/jam.12453. Epub 2014 Feb 12.
  17. www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/virus/norovirus-calicivirus
  18. Katherine Nelson-Coffey et al Psychoneuroendochrinology 81 (2017) 8-13
  19. Kindness in the blogg: a randomized controlled trial of the gene regulatory impact of prosocial behaviour