Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Wiosenna dieta, dla ciała i ducha. Agnieszka Piskała, dietetyk 02.04.2019

Od dawna wiadomo, że od sposobu żywienia zależy zdrowie człowieka, a czy dieta wpływa bezpośrednio na nasze samopoczucie?

Badania naukowe potwierdzają, że dieta i styl życia warunkują około 80% naszego zdrowia i samopoczucia.
Zimowa dieta, nawet w dzisiejszych czasach i w powszechnym dostępie do różnorodnych produktów z całego świata nadal jest nudna, kaloryczna i oparta na produktach wysoko tłuszczowych. Jest ona również mocno niedoborowa, jeśli chodzi o kluczowe składniki odżywcze. Oprócz witaminy D brakuje nam również innych witamin i składników mineralnych, które dają nam energię do działania – np. witaminy C, E, B6, a także magnezu.

Czy powinniśmy więc wprowadzić gwałtowną zmianę wraz z nową porą roku?

Wiosna to drugi termin po nocy sylwestrowej, kiedy stawiamy przed sobą nowe postanowienia żywieniowe. Niestety błędem – szaleństwem wielu osób, które postawiły na wiosenne odchudzanie jest dieta, która najlepiej aby była szybka, łatwa i przyjemna.
Niestety, takowa nie istnieje. Każdy na siłę i tymczasowo zmieniony jadłospis powoduje stres i rozdrażnienie w czasie odchudzania oraz niechybny powrót do wagi z pozycji wyjściowej po zakończeniu drakońskich wyrzeczeń.

Jak więc najlepiej ułożyć swój jadłospis?

Przestawmy się więc na zdrowe odżywianie, a nie tymczasowe katowanie organizmu. Wiosna to natomiast czas, kiedy do lamusa odchodzą z naszego jadłospisu potrawy, które pozwalały nam przetrwać zimową słotę. Nie tęsknimy już za ciężkim bigosem, zawiesistą zupą, które ładowały nasze akumulatory energią na zimowe chłody. Dziś zapraszamy na stół nowalijki. Świeże, soczyste owoce i warzywa dostarczają nie tylko uciech spragnionym kolorów oczom, ale niezwykłym bogactwem witamin dodają nam witalności.
Pamiętajmy również, by rozłożyć codzienne posiłki na co najmniej pięć porcji. Spożywanie ich w co najmniej trzy godzinnych odstępach zmusza organizm do ciągłego wysiłku związanego z trawieniem, a to najprostsza droga… by schudnąć. Ograniczenie się do dwóch posiłków dziennie powoduje, że organizm wykorzystuje tylko cześć spożytej energii, a resztę w postaci tłuszczu odkłada sobie na naszych bioderkach w oczekiwaniu na gorsze czasy. Chrupanie rzodkiewek, ogórków czy kiełków może natomiast towarzyszyć nam nawet przez cały dzień. By wesprzeć wiosenne porządki organizmu nie zapominajmy o codziennej dawce wody. Wypicie około dwóch litrów wody dziennie oczyszcza nasz organizm z toksyn, nawilża każdą komórkę i m.in. sprawia, że skóra ma zdrowy, młodzieńczy wygląd.

Co zatem powinno znaleźć się na naszym stole?

Wiosenne targowiska zaczynają zachwycać nas bogactwem nowalijek, różnorodnością kolorów oraz soczystością zapachów. Chętniej wyciągamy ręce po aromatyczne pomidory czy orzeźwiające ogórki. Są to jednak warzywa, których prawdziwe piękno i właściwości zdrowotne docenimy latem. Teraz jednak sięgnijmy po typowo wiosenny szczypiorek i rzodkiewkę. Warzywa te oprócz oryginalnego zapachu charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Wprowadzone do codziennej diety dziecka dodadzą mu energii i dostarczą wielu odżywczych składników. Szczypiorek i rzodkiewka to najpopularniejsze nowalijki. Do diety dziecka można je wprowadzić już od 10 miesiąca. Najlepiej by były one częścią posiłku, ponieważ zawarte w nich substancje siarkowe i olejki eteryczne nadają im dość ostry smak, niekoniecznie akceptowany przez dzieci.

Wiemy, że w trakcie zimy powinniśmy m.in. unikać cytrusów oraz potraw wychładzających nasz organizm oraz często pić ciepłe i rozgrzewające napoje. A o czym szczególnie powinniśmy pamiętać na wiosnę?

Wiosenna dieta powinna być bogata w składniki odżywcze, których mogło nam zabraknąć w okresie zimy. Dieta bogata w świeże warzywa, to prawdziwa bomba witaminowa, która niweluje w naszym organizmie pozimowe deficyty ważnych witamin i składników mineralnych. Warto jednak pamiętać o tym, że nowalijki powinny stanowić niewielki, głównie urozmaicający dodatek do potraw, a nie jego podstawę. Przy tym w szczególności w pierwszym okresie wiosennym starajmy się spożywać te nowalijki, które rosną nad ziemią, a nie pod nią np. ogórki, koperek, szczypiorek, botwinkę a dopiero za jakiś czas sięgnijmy po rzodkiewki czy młode buraczki. Przy wybieraniu w sklepie oceniajmy dokładnie ich walory zewnętrzne, nie sugerujmy się ich pierwszym widokiem. Upewnijmy się skąd pochodzą młode warzywa – najlepsze są z upraw ekologicznych, w których używa się naturalnego nawozu – kompostu. Koperek, rzeżuchę czy szczypiorek sami możemy wyhodować na naszych parapetowych ogródkach. Taka hodowla to prawdziwa przyjemność dla naszego podniebienia, wzroku i węchu. Wczesną wiosną warto także spożywać sezonowe warzywa importowane, które rosną przez cały rok. np. pomidory i papryki hiszpańskie.

A poza warzywami i owocami?

W wiosennej diecie równie często zaczynamy sięgać po jajka. Są one kapsułą zawierającą wszystkie składniki odżywcze, których potrzebujemy na wiosenny start. Pasty jajeczne, jaja na twardo, na miękko, jajecznica z dodatkiem szczypiorku, plasterkiem pomidora i pełnoziarnistym pieczywem to świeży, energetyczny i lekki posiłek na dobry początek dnia.

Co zrobić, żeby po zimie poprawić swój wygląd, aby np. skóra, włosy wyglądały zdrowo?
Jakie grupy pokarmów nam w tym pomogą?

Po okresie zimy nie tylko nasze ciało od środka potrzebuje odżywczej akcji reanimacji. Również nasza skóra, włosy i paznokcie potrzebują pomocy. Następujące produkty pomogą nam odzyskać wiosenną promienność:

Jajka- zawierają łatwo przyswajalne białko oraz biotynę – składniki, które odbudowują strukturę włosów, zapobiegają ich rozdwajaniu, wzmacniają, sprawiają, że się błyszczą. Już jedno jajko dziennie przez kilka tygodni poprawi kondycję włosów i pomoże odzyskać ich blask.

Kiełki słonecznika, pestki dyni, rzodkiewki, szczypiorek– zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz siarkę.
Składniki te są wyjątkowo potrzebne w przypadku przesuszonej po zimie skóry. Są niezbędne do budowy cementu międzykomórkowego, który uszczelnia komórki skóry zapobiegając nadmiernej utracie wody. Warzywa bogate w beta karoten- marchewka, żółta i czerwona papryka. Beta-karoten to pomarańczowy barwnik, który nadaje skórze delikatny kolor brzoskwiniowy oraz przygotowuje skórę na pierwszy kontakt z wiosennym słońcem. Dodatkowo przekształca się w organizmie w witaminę A, która ma działanie regeneracyjne na skórę.

Buraki- botwinka oraz buraki podane w postaci chłodnika lub delikatnej zupy to przede wszystkim źródło kwasu foliowego. Ma on w organizmie właściwości krwiotwórcze. To ważne szczególnie dla osób, które zimą dużo chorowały lub mają anemię. Takie wewnętrzne wzmocnienie organizmu przyda się jednak każdemu.

Przy okazji przypominamy, że o dobre odżywianie warto dbać przez cały rok. Według obecnych zaleceń podstawą diety powinny być warzywa i owoce, a na drugim miejscu powinny znaleźć się produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Potem warto sięgać po mleko i jego przetwory, jeszcze rzadziej po produkty białkowe czyli mięso, ryby, jaja czy rośliny strączkowe, a najrzadziej po tłuszcze (roślinne).
Specjaliści radzą też unikanie soli, którą często można np. zastąpić ziołami, a także cukru i słodyczy.
Równie ważny jak dieta jest ruch – dzisiaj nawet nie mówi się już o znanej od dawna piramidzie żywienia, ale o piramidzie żywienia i aktywności fizycznej.

 

Agnieszka Piskała
Ekspert ds. żywienia Holistic