Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Wiosna pełna słońca, kwitnących roślin i wyzwań dla alergików. Daria Łukowska, dietetyczka 23.03.2022

Zbliża się okres, na myśl o którym drży pewna część społeczeństwa. Jak co roku spodziewają się oni natarczywego kichania i kataru. Mowa oczywiście o alergikach. Ilość alergików z roku na rok zwiększa się. Wskaźnik alergii pokarmowych na całym świecie wzrósł z około 3% populacji w 1960 roku do około 7% w 2018 roku, poszerzyła się również gama pokarmów, na które ludzie są uczuleni. Z kolei odsetek osób, u których zdiagnozowano alergiczny nieżyt nosa, astmę i egzemę, potroił się w ciągu 30 lat(6). Wiele wskazuje na to, że to styl życia i czynniki środowiskowe sprawiają, że układ odpornościowy staje się nadreaktywny.

 

Alergia to nadmierna reakcja układu odpornościowego na konkretny czynnik (alergen), na który dany organizm się uczulił, a który nie jest szkodliwy dla osób bez alergii. Przyczyny alergii nie są do końca jasne, mogą mieć udział tutaj zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Życie w nadmiernej higienie, nieprawidłowa dieta, przewlekły stres i nadużywanie używek to czynniki, które i w konsekwencji są przyczyną zubożenia mikrobioty, co sprzyja nadreaktywności organizmu na alergeny.  Sposób żywienia w dzieciństwie czy narażenie na związki toksyczne to również czynniki, które mogą się przyczyniać do rozwoju alergii.

 

Na tę chwilę poznanych zostało ponad 40 tysięcy związków (alergenów), które mogą przyczyniać się do rozwoju alergii u osób na nią podatnych. Ze względu na sposób, w jaki alergen wnika do organizmu, możemy wyróżnić alergeny wziewne (pyłki roślin, roztocze kurzu domowego, sierść zwierząt, pierze, wełna, zarodki pleśni), pokarmowe, kontaktowe (składniki kosmetyków, środków czyszczących), alergeny wstrzyknięte bezpośrednio do tkanek (jad owadów).

 

Często można spotkać się również z pojęciem alergii krzyżowej. Dochodzi do niej, kiedy przeciwciała wyprodukowane do walki z jednym alergenem, zaczynają reagować tak samo na inną substancję o podobnej budowie lub źródle pochodzenia. Oznacza to, że u osoby uczulonej na jeden alergen niepożądane objawy mogą się pojawić także po kontakcie z innym alergenem. Często dotyczy to alergenów różniących się od siebie pod względem sposobu dostawania się do organizmu – i tak osoby reagujące alergicznie na pyłki roślin, na przykład pyłki brzozy (alergie wziewne) mogą jednocześnie doświadczać alergii pokarmowych na owoce czy warzywa (jabłko czy seler).

 

Czy w takim razie alergik jest do końca życia skazany na alergię? I tak, i nie. Wiemy, że możemy zrobić sporo, by reakcje alergiczne złagodzić, jednakże zawsze będzie to sprawa indywidualna. Najczęściej wdraża się leczenie objawowe, co jedynie łagodzi objawy alergii. Leki jednak nigdy nie są pozbawione skutków ubocznych, dlatego warto poszukać naturalnych sposobów, które będą wspierały organizm w walce z alergią. Z pewnością warto tu zwrócić uwagę na wsparcie mikrobioty jelit, która jest bardzo ważna w kontekście odporności. Sposób żywienia wspierający bakterie jelitowe (niskoprzetworzony, z odpowiednią ilością błonnika w formie warzyw), unikanie alkoholu (który sprzyja dysbiozie), a także odpowiednio dobrana probiotykoterapia. Mikrobiota jelit odgrywa znaczącą rolę w procesie budowania mocnego układu immunologicznego, a osłabiony układ odpornościowy sprzyja silniejszym i częstszym alergiom. Duże znaczenie odgrywa również sen, zbyt krótki lub słabej jakości sprzyja na przykład nasileniu ataków astmy(1) oraz osłabieniu układu odpornościowego(2).

 

Dodatkowo warto wspierać organizm alergika za pomocą dobrej jakości suplementów diety. Witamina C może zmniejszać stan zapalny, obrzęk i objawy powiązane z alergią.

Jej niedobór może mieć związek z osłabieniem pracy układu odpornościowego(3). Z kolei bromelanina, enzym występujący naturalnie w ananasach, odpowiedzialny za trawienie białek, działa również wspomagająco na układ odpornościowy, ograniczając rozwój alergii, a także ma działanie przeciwzapalne. Innym wartym uwagi związkiem jest kwercetyna, znana ze swojej aktywności przeciwutleniającej i właściwości przeciwalergicznych, charakteryzujących się stymulacją układu odpornościowego, działaniem przeciwwirusowym, hamowaniem uwalniania histaminy, spadkiem cytokin prozapalnych, tworzeniem leukotrienów i hamowaniem produkcji interleukiny IL-4(4). Działanie kwercetyny można wzmocnić przez jednoczesne podawanie witaminy C(5). Imbir z kolei, dzięki swojemu działaniu zmniejszającemu stan zapalny dróg oddechowych i rozluźniającemu działaniu mięśni gładkich dróg oddechowych może być dobrym wsparciem osób chorujących na astmę. Dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), silny wewnątrzkomórkowy enzym, skutecznie hamuje działanie wolnych rodników, przez co chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a że coraz częściej uznaje się za istotny udział stresu oksydacyjnego w przebiegu przewlekłych chorób zapalnych, do których zalicza się m.in. astma oskrzelowa, atopowe zapalenie skóry czy alergiczny nieżyt nosa to suplementacja SOD może być dobrym wsparciem alergika.

 

Podsumowując, zdrowy styl życia uwzględniający dietę wspierającą mikrobiotę jelit, a także dobrej jakości sen i odpowiednio dobraną suplementację może zminimalizować objawy alergii, choć reakcja organizmu na te czynniki będzie zawsze osobniczo zmienna. Warto sprawdzić, co zadziała w Twoim przypadku!

 

Daria Łukowska
Dietetyczka, popularyzatorka nauki.
Autorka  serii na kanale YT „Wiedzana życie

 

 

Źródło:

 

  1. https://www.annallergy.org/article/S1081-1206(20)30316-1/fulltext
  2. https://www.nature.com/articles/s42003-021-02825-4
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273625/
  5. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.01451/full
  6. https://www.narf.org.uk/the-allergy-explosion