Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Mózg jest głównym konsumentem witaminy C i jest w stanie zmagazynować więcej substancji niż reszta ciała. Badania wykazały, że wyższe stężenia witaminy C
ma związek z zachowaniem naszych zdolności poznawczych.
Witamina C jest najlepiej znana jako przeciwutleniacz i kluczowy element wspomagający układ odpornościowy.
Czy wiesz, że witamina C jest również warunkiem dobrej kondycji mózgu i układu nerwowego?
Witamina C pomaga komórkom nerwowym prawidłowo się rozwijać i wspomaga tworzenia substancji takich jak dopamina i serotonina.
Również kolagen powstaje między innymi za pomocą witaminy C i jest niezbędny dla naczyń krwionośnych, a co z tym idzie dla zachowania dobrej kondycji mózgu.
Związek między witaminą C a funkcjami poznawczymi osób starszych.
Przegląd 50 badań nad witaminą C w kontekście zdolnościami poznawczych osób starszych pokazuje, że
wyższe stężenia witaminy C we krwi może korzystnie wpłynąć na pamięć, mowę i percepcję czasu. Naukowcy uważają, że dostęp mózgu do witaminy C przez długi czas odgrywa
rolę w zapobieganiu uszkodeniu komórek nerwowych obserwowanych w przypadku demencji.
Wiele czynników może powodować, słabsze przyswajanie witaminy C. Przykładami są palenie tytoniu, stres, spożywanie alkoholu i toksyny, które prowadzą do większego
zapotrzebowania organizmu na przeciwutleniacze.
Witamina C w naszej diecie
Badania wskazują na kluczowe znaczenie spożycia owoców i warzyw w naszej diecie dla zapewnienia odpowiedniej podaży witaminy C.
Oto wybrane produkty, które cechuje wysoka zawartość witaminy C:
· papryka
· pomidor
· owoce cytrusowe
· brokuły
· ziemniaki gotowane w mundurkach
· jagody, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży i jarzębina
Referencje