Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Witamina C jest przede wszystkim przeciwutleniaczem, ale pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Witamina C nie zawsze występuje w tej samej formie, dlatego znajdziesz tutaj garść informacji, o tym, o czym należy pomyśleć, aby zastosować właściwą jej formę. Taką, która zaspokoi potrzeby Twojego organizmu.
Większość zwierząt może samodzielnie wytwarzać witaminę C, ale my, ludzie, jesteśmy uzależnieni od dostarczania jej poprzez dietę lub suplementy. Witamina C, często nazywana również kwasem askorbinowym, jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie i silnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że może neutralizować substancje reaktywne i zapobiegać uszkodzeniu komórek. Witamina ta odgrywa ważną rolę dla układu odpornościowego, w procesie gojenia się ran, kondycji skóry i wielu innych.
Oto kilka przykładów tego, jak witamina C przyczynia się do zdrowia:
- Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego nawet podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym.
- Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
- Zmniejsza poczucie zmęczenia i wyczerpania.
- Jest niezbędna do produkcji kolagenu, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, struktury kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów.
- Odpowiada za prawidłowe wykorzystanie energii.
- Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.
- Normalizuje działanie funkcji psychologiczna.
- Potrafi zregenerować zredukowaną formę witaminy E, czyli przygotuj ją do ponownego działania jako antyoksydant.
- Zwiększa przyswajanie żelaza.
Przyswajanie witaminy C
Zanim omówimy różne rodzaje witaminy C, pomocne może być poznanie sposobu jej wchłaniania przez organizm. W jelicie znajduje się specyficzny nośnik tej witaminy, który decyduje o tym, ile witaminy C może zostać przyswojone. Jeśli jemy od 30 do 180 mg witaminy C w postaci kwasu askorbinowego przez jeden dzień, około 70 do 90 procent jest wchłaniane w jelicie. Jeśli zwiększymy porcję do 1 grama, wychwyt spada do 50 proc. 1,25 grama kwasu askorbinowego daje dwukrotnie wyższe stężenie we krwi niż 300 mg, natomiast porcja 3 gramów daje aż 1,25 grama. Dzieje się tak, ponieważ nośniki wychwytujące stają się nasycone i nie mogą zwiększyć wchłaniania, nawet jeśli dostarczymy więcej witaminy C. (1)
Wybór suplementów witaminy C
Nie wszystkie rodzaje suplementów witaminy C są takie same i istnieją różne formy do wyboru. Znając te odmiany, możesz zdecydować, która odmiana jest dla Ciebie odpowiednia.
Kwas askorbinowy
Jest to najczęstsza forma witaminy C, jest niedroga i działa dobrze dla wielu osób. Jeśli jednak będziesz chciał przyjmować większe dawki, możesz doświadczyć dolegliwości ze strony żołądka, ponieważ nie cała porcja tej formy będzie wchłaniana. Nawet jeśli nie przyjmujesz większych dawek, niektórzy mogą doświadczyć podrażnia żołądka, ponieważ kwas askorbinowy powoduje niższe pH w jelicie.
Witamina C o neutralnym pH
Kiedy kwas askorbinowy wiąże się ze składnikiem mineralnym, takim jak magnez, cynk, sód lub potas, staje się obojętny kwasowo i łatwiej jest zauważyć, że to tylko kwas askorbinowy powoduje rozstrój żołądka. Wybierając kwas askorbinowy obojętny kwasowo, jako bonus otrzymujesz również porcję składników mineralnych. Jeśli przyjmujesz dużą dawkę tego typu witaminy C, być może warto zastanowić się, jaki składnik mineralny jest w niej zawarty i czy odpowiada on potrzebom Twojego organizmu. Ta forma witaminy C jest również czasami nazywana buforowaną witaminą C. (2)
Witamina C z bioflawonoidami W naturze witamina C występuje wraz z innymi roślinnymi przeciwutleniaczami zwanymi flawonoidami. Badania wykazały, że kwas askorbinowy przyjmowany z bioflawonoidami cytrusowymi jest bardziej biodostępny, a poziom we krwi jest wyższy po jego spożyciu w porównaniu do samego kwasu askorbinowego. (3) Liposomalna witamina C. Jeśli masz problemy z żołądkiem lub chcesz mieć pewność, że Twoja witamina C będzie najlepiej wchłaniana, liposomalna witamina C jest alternatywą. Liposomy to małe kuleczki tłuszczu, które mogą zawierać składnik odżywczy. Łączą się z kosmkami jelitowymi i dostarczają swoją zawartość całkowicie niezależnie od innych substancji transportujących. Porównując wchłanianie, liposomalna witamina C jest bardziej biodostępna niż kwas askorbinowy (4).
Odniesienia:
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
- Gruenwald J, Graubaum HJ, Busch R, Bentley C. Safety and tolerance of ester-C compared with regular ascorbic acid. Adv Ther. 2006 Jan-Feb;23(1):171-8. doi: 10.1007/BF02850358. PMID: 16644619.
- Vinson JA, Bose P. Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3):601-4. doi: 10.1093/ajcn/48.3.601. PMID: 3414575.
- Gopi S, Balakrishnan P. Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability. J Liposome Res. 2020 Oct 6:1-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32901526/