Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Witamina D w zapobieganiu stanom zapalnym i jej rola w badaniach nad RZS. Teresa Jaroszyńska, ekspertka Holistic Polska 20.04.2023

Reumatoidalne zapalenie stawów jest ogólnoustrojową chorobą autoimmunologiczną, charakteryzującą się zajęciem stawów z postępującym zanikiem chrząstki oraz erozją kości. Daje o sobie znać bólem kości, stawów, mięśni, wiązadeł. Tym dolegliwościom towarzyszy zaburzenie poziomu minerałów w zaatakowanych tkankach, czego istotnym wskaźnikiem jest poziom wapnia w organizmie. Dlatego w diecie należy unikać spożywania produktów, które utrudniają przyswajanie tego minerału, a są to: zbyt duże spożycie mięsa, rafinowanego białego cukru, nadmiaru słodyczy oraz soli.

W utrzymaniu zdrowego zmineralizowanego kośćca ważną rolę odgrywa witamina D, która w istocie jest hormonem syntetyzowanym w ludzkiej skórze pod wpływem słońca, czyli stymulacji promieniowania ultrafioletowego. Dzięki badaniom naukowym rośnie świadomość znaczenia tej witaminy w stanach utrzymania zdrowia i choroby. Jej silne właściwości immunomodulujące mają wpływ na zachowanie równowagi wapnia i zdrowia kości oraz na funkcje odpornościowe innych układów fizjologicznych poprzez zwiększenie zdolności bakteriobójczych monocytów, makrofagów oraz zmniejszenie cytokin zapalnych, wytwarzanych przez limfocyty T.

Aktywacja i odpowiedź immunologiczna na witaminę D może być różna w zależności od zapotrzebowania i jej dostępności, co ważne, jej niedobór został powiązany z wieloma problemami zdrowotnymi o podłożu immunologicznym, w tym z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS). Coraz więcej doniesień potwierdza tezę, że niski poziom wit.D w organizmie idzie w parze z objawami chorobowymi RZS oraz innymi chorobami reumatycznymi.

Jakie znaczenie ma poziom wit.D w organizmie w reumatoidalnym zapaleniu stawów oraz jaki jest jej udział w aktywności choroby?

Przeprowadzono analizę tego powiązania, w której wykorzystano 15 badań obejmujących 1143 pacjentów z RZS i 963 grupy kontrolne. Wykazano, że w grupie z RZS poziom wit. D był znacznie niższy niż w grupie kontrolnej, a występowanie wręcz niedoborów znacznie wyższe niż w grupie kontrolnej, natomiast w 13 badaniach u 924 pacjentów z RZS, współczynnik zależności między poziomem wit. D a wskaźnikiem aktywności choroby u pacjentów z RZS wykazał  odwrotną zależność między poziomem wit. D a aktywnością choroby. Liczne badania obserwacyjne wykazały związek między niskim poziomem wit. D w surowicy a istnieniem i ciężkim przebiegiem chorób reumatycznych, takich jak RZS, toczeń rumieniowaty układowy, choroba zwyrodnieniowa stawów. 

Badania nad rolą wit. D trwają, nie wszystkie są spójne, to jednak wskazane jest, aby osoby z chorobami reumatycznymi utrzymywały jej poziom co najmniej 75 nmol/l, aby zapobiec niedostatecznej mineralizacji kości (osteomalacji) oraz aby osiągnąć maksymalne korzyści z przyjmowania wit. D dla ogólnego stanu zdrowia jej poziom powinien wynosić 100-150 nmol/l.

Z diety możemy dostarczyć ok. 10-20% dziennego zapotrzebowania, co stanowi 100 – 200IU, najbardziej efektywnym źródłem wit. D jest ekspozycja na światło słoneczne. Jednakże jej synteza w skórze zależy od stopnia nasłonecznienia, szerokości geograficznej, w jakiej się znajdujemy, pory roku, pory dnia, stopnia zanieczyszczenia powietrza, karnacji, obszaru eksponowanej skóry, masy ciała. Osoby o jasnej karnacji łatwiej i szybciej gromadzą 7-dehydrocholesterol niż osoby z ciemną karnacją, jak również słabnie zdolność skóry do produkcji wit. D wraz z wiekiem. Czynnikami powodującymi słabsze przyswajanie wit. D, często tym samym jej niedobór są kremy przeciw UVB oraz aktualny stan zdrowia, np. choroba Crohna, celiakia, mukowiscydoza, choroby wątroby i nerek. Niedoborom wit. D sprzyja również otyłość czy niektóre leki.

Wyniki badań wskazują, że niedobór witaminy D w diecie może powodować powstawanie chorób autoimmunologicznych, a suplementacja może stanowić źródło ochrony organizmu.

Firma Holistic ma przygotowaną ofertę witaminy D w wielu postaciach i różną zawartością, co pozwala wybrać z tego zestawu produkt zaspokajający nasze potrzeby. Każda postać witaminy D firmy Holistic Sweden jest przygotowana z najwyższą starannością w celu jej najlepszej dostępności dla organizmu, bez zbędnych komponentów i wybielaczy, a sama witamina D jest pozyskiwana z tłuszczu wełny owczej.

Teresa Jaroszyńska
Ekspertka Holistic prowadząca konsultacje w ramach Ekspertlinii Holistic + 48 572 312 127

Źródła:

1/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/vitamin+D and+rheumatoid+arthritis

2/ https://www.ptfarm.pl/File/Bromatologia/ Witamina D w świetle badańostatnich lat – Zakład Bromatologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.