Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Witamina E jest grupą związków pochodnych alfa-tokoferolu o podobnej aktywności fizjologicznej, w skład której wchodzą tokoferole (T) i tokotrienole (T3), a rozpoznana została w 1936 r., kiedy grupa badawcza Herberta Evansa wyizolowała ją z oleju z kiełków pszenicy. Prowadzono wówczas badania dotyczące wpływu różnych czynników na reprodukcję zwierząt i tak okazało się, że witamina E alfa-tokoferol jest związkiem odżywczym dobrze rozpuszczalnym w tłuszczach.
W 1938 r. zdefiniowano strukturę alfa-tokoferolu oraz sformułowano dla niego proces syntezy i udowodniono, że jest najbardziej skutecznym z poznanych tokoferoli w profilaktyce niedoboru witaminy E. Następnie w 1947 r. rozpoznano cztery naturalnie występujące tokotrienole, w tym alfa-T3, beta-T3, gamma-T3, delta-T3.
Znaczenie witaminy E dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu jest wyjątkowo ważne, ponieważ jest silnym antyoksydantem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i fosfolipidów wchodzących w skład błon komórkowych, ponadto witamina E bierze udział w procesach metabolicznych organizmu.
Niedobór witaminy E daje o sobie znać poprzez osłabienie, zmniejszoną odporność organizmu, zmiany skórne; następstwem jej niedoboru jest kruchość ścian naczyń krwionośnych, zwiększa się ryzyko wystąpienia chorób infekcyjnych, sercowo-naczyniowych i innych procesów zapalnych, jak również zaburzeń neurologicznych, które powstają w wyniku peroksydacji błon komórkowych neuronów oraz nasilających się w procesie starzenia procesów degeneracyjnych w mózgu.
Deficyt witaminy E w organizmie może wynikać z nieprawidłowego odżywiania jak również złego wchłaniania z powodu niedostatecznego wydzielania żółci czy w sytuacji przyjmowania leków lub usunięcia części jelita cienkiego. Brak witaminy E jest szczególnie niebezpieczny u dzieci, głównie w okresie noworodkowym, ponieważ może okazać się przyczyną rozwoju niedokrwistości, zaburzeń wzroku, dysplazji oskrzelowo-płucnej, a także nagłego zgonu.
Witamina E jako grupa tokoferoli i tokotrienoli skutecznie neutralizuje wolne rodniki. Duży zasób tokoferoli znajduje się w olejach roślinnych, w rybach, ziarnach zbóż, nasionach, zielonym groszku, kiełkach pszenicy. Wykorzystywana jest do leczenia zaburzeń mięśniowych oraz chorób serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia dusznicy bolesnej i zawału serca, a podana krótko po zawale może zapobiec powiększaniu się obszaru uszkodzenia mięśnia sercowego. Do zalet działania witaminy E zalicza się również przeciwdziałanie powstawaniu miażdżycy jak również rozwojowi nowotworów, wzmacnianie i uelastycznianie naczyń krwionośnych oraz obniżanie krzepliwości krwi.
Znajduje zastosowanie w kosmetyce jako doskonały przeciwutleniacz, stabilizujący strukturę tłuszczów nienasyconych, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo – dobrze przenika przez naskórek i wbudowuje się w cement międzykomórkowy, zapewniając poprawę odżywienia skóry i jej uelastycznienia.
Witamina E jest niezbędna i zalecane dzienne jej spożycie w diecie dla osób dorosłych wynosi 12mg (18IU), dla dzieci od 6 do 10mg – stosownie do wieku. Zauważono także, że wysokie dawki, ok.1000IU nie wykazały szkodliwego działania na organizm. Dość trudne jest zaspokojenie organizmu w odpowiednią ilość tej witaminy poprzez codzienną dietę, dlatego rozpatrując zapotrzebowanie indywidualnie i konsultując z lekarzem wpływ na organizm ewentualnego niedoboru, warto sięgnąć po suplementację.
Z uwagi na fakt iż witamina E należy do grupy najsilniej działających witamin antyoksydacyjnych oraz biorąc pod uwagę jej ochronne działanie w procesie starzenia się organizmu, jak również w profilaktyce chorób degeneracyjnych, uzasadnione jest jej większe spożywanie do ok. 20mg dziennie.
Dla wsparcia serca i naczyń krwionośnych, układu nerwowego i mózgu, dobrej kondycji skóry, ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, podczas PMS i menstruacji, wsparcia płodności Firma Holistic proponuje E-vitamin komplex – w jednej kapsułce zawarte jest 400IU, w tym osiem naturalnych postaci witaminy E: alfa-, beta-, gamma- i delta – tokoferol oraz alfa-, beta-, gamma- i delta – tokotrienol.
Witamina E w Holistic E-vitaminkomplex pochodzi z palm olejowych uprawianych w sposób zrównoważony w Malezji, które są najlepszym źródłem tokotrienoli.
Teresa Jaroszyńska
Ekspertka Holistic
Prowadzi konsultacje w ramach ekspertlinii Holistic: 572 312 127
Źródła:
1/ CHEMIK 2014, 68, 7, 585-591
2/ https://www.jagielonskiecentruminnowacji.pl/witamina_e_co_kryje_świat _tokoferoli
3/ CzytelniaMedyczna.pl/585,normy-żywienia-dotyczące-witamin