Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Wpływ stresu na pracę i kondycję mikroflory bakteryjnej jelit. Zadbaj o równowagę ciała, ducha i umysłu 30.05.2019

Na liście chorób układu trawiennego powiązanych z narażeniem na przewlekły stres są np. nieswoiste zapalenia jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, refluks żołądkowo-przełykowy, a także alergie pokarmowe. Napięcie nerwowe powoduje zmiany w motoryce jelit, czynnościach wydzielniczych gruczołów układu pokarmowego, osłabia zdolność śluzówki do regeneracji, zwiększa też przepuszczalność jelit, sprzyjając przenikaniu szkodliwych substancji do układu krążenia. Wszystkie te czynniki mogą mieć złożone i negatywne konsekwencje zarówno dla zdrowia układu pokarmowego, jak i zdrowia ogólnego, przyczyniając się do rozwoju chorób przewlekłych.

Szczególnie ciekawym zagadnieniem jest kwestia wpływu stresu na jelita i florę bakteryjną tego narządu. – W jelitach znajduje się drugie co do wielkości, zaraz po mózgu, skupisko komórek nerwowych w ciele człowieka. Jest ich ponad 100 milionów. Z tego powodu jelita bywają nazywane „drugim mózgiem”. Jelitowe neurony potrafią wytwarzać liczne neuroprzekaźniki, np. serotoninę czy dopaminę. Pierwsza z wymienionych substancji znana jest jako hormon szczęścia, ponieważ odpowiada m.in. za regulację nastroju. Drugiej przypisuje się pełnienie funkcji „przekaźnika przyjemności”.

Według badania z 2017 r. przewlekłe napięcie nerwowe i stres może być szkodliwe dla układu pokarmowego w równym stopniu, co spożywanie „śmieciowej” żywności. Eksperyment przeprowadzony przez naukowców z Brigham Young University wykazał, że u myszy narażonych na stres mikroflora jelit, istotna dla prawidłowego trawienia i zdrowia metabolicznego ulega zmianom analogicznym do tych, które zachodzą u gryzoni karmionych niezdrową, wysokotłuszczową żywnością. Autorzy badania uważają, że podobne zależności mogą występować u ludzi.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/10/171016142449.htm