Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Zbyt duża ilość cukru w diecie może uszkodzić błonę śluzową jelit 29.01.2021

Myszy karmione pokarmem bogatym w cukier miały poważniejsze problemy z zapaleniem okrężnicy. Ich flora jelitowa uległa zmianie i zwiększyła się liczba bakterii, które mogą powodować uszkodzenie błony śluzowej jelit.
„Zapalenie jelita grubego jest głównym problemem zdrowia publicznego w Stanach Zjednoczonych i innych krajach zachodnich” – powiedział badacz Hasan Zaki, który prowadził badanie. Zapalenie jelit zwane jest również zapaleniem okrężnicy i może powodować uporczywą biegunkę, ból brzucha i krwawienie z odbytu. Liczba dorosłych Amerykanów cierpiących na zapalenie jelita grubego (np. Chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego) wzrosła z 2 milionów w 1999 roku do 3 milionów w 2015 roku, według statystyk amerykańskiego CDC. W Szwecji wzrasta również liczba chorób zapalnych. „Ponadto zapalenie okrężnicy zaczęło pojawiać się u dzieci, które wcześniej nie były dotknięte tego typu chorobą” – mówi Hasan Zaki z University of Southwestern w Stanach Zjednoczonych.

 

Cukier, a nie jak sądzono tłuszcz to wielki winowajca

Ponieważ zapalenie jelita grubego występuje znacznie częściej na Zachodzie, podejrzewa się, że dieta jest czynnikiem ryzyka. W przeszłości skupiano się na żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, podczas gdy rola cukru była uważana, ze bardziej marginalną. W jednym z nowszych badań za winowajcę uznano cukier. Zwłaszcza tak zwany syrop glukozowo-fruktozowy, który przemysł spożywczy zaczął wytwarzać z kukurydzy w latach 60. XX wieku i który jest używany do słodzenia słodyczy, ciast, przekąsek i innych niezdrowych potraw. Według autorów nowego raportu z badań tym samym okresie, od lat sześćdziesiątych XX wieku, ilość przypadków chorób zapalnych jelit gwałtownie wzrosła w zachodnim świecie, zwłaszcza wśród dzieci. W badaniu myszy karmiono roztworem cukru, w którym 10 procent stanowiły różne rodzaje cukru występujące w naszej diecie – glukoza, fruktoza lub sacharoza. Naukowcy odkryli, że myszy z dziedziczną skłonnością do rozwoju zapalenia okrężnicy u myszy, które otrzymały substancję chemiczną wywołującą zapalenie okrężnicy, miały cięższe objawy, gdy były karmione cukrem przez tydzień.

 

Osłabiona flora jelitowa, która niszczy błonę śluzową jelit

Następnie naukowcy wykorzystali techniki tak zwanego sekwencjonowania genów, aby dowiedzieć się, jakie typy bakterii były obecne w okrężnicy myszy przed i po otrzymaniu roztworu cukru. Po tygodniu przyjmowania cukru naukowcy byli w stanie dostrzec wyraźne zmiany we florze jelitowej, zwłaszcza u myszy karmionych glukozą. Było w nich więcej bakterii, o których wiadomo, że wytwarzają enzymy rozkładające śluz, podczas gdy liczba innych, pożytecznych bakterii często występujących w jelitach, takich jak Lactobacillus, zmniejszyła się. Naukowcy zauważyli również, że warstwa śluzu (nabłonek jelita) w błonie śluzowej jelita grubego uległa rozrzedzeniu i pojawiły się oznaki zakażenia innymi bakteriami.

„Warstwa śluzu chroni błonę śluzową jelit przed bakteriami obecnymi w jelicie” – piszą naukowcy, wyjaśniając, że częstsze występowanie bakterii rozkładających śluz u myszy, które otrzymały glukozę, może spowodować uszkodzenie błony śluzowej jelit. „Uszkodzenie nabłonka jelit jest najważniejszym czynnikiem wyzwalającym zapalenie jelit”. „Naprawdę musimy pomyśleć o tym, co jemy”

Najgorsza była glukoza, ale wszystkie trzy cukry użyte w tym eksperymencie zmieniły florę jelitową myszy. Jest to zgodne z wieloma innymi badaniami, które wykazały, że flora jelitowa zarówno u myszy, jak i u ludzi może się szybko zmieniać przy zmianie diety.

– Z tego badania wnioski są bardzo jasne, naprawdę musimy myśleć o tym, co jemy, mówi Hasan Zaki.

Myszy często zjadają własne odchody i jest to całkowicie normalne. Naukowcy przeprowadzili test podając zdrowym myszom odchody myszy karmionych cukrem. Wówczas u zdrowych myszy również rozwinęły się cięższe zapalenie okrężnicy, co sugeruje, że podatność na zapalenie okrężnicy może wzrosnąć wraz z pogorszeniem się kondycji flory jelitowej.

Naukowcy planują teraz zbadać, jak wysokie spożycie cukru wpływa na rozwój chorób zapalnych, takich jak stłuszczenie wątroby i choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.

Źródła:

UT Southwestern Medical Center. High-sugar diet can damage the gut, intensifying risk for colitis. Pressmeddelande 2020-10-28.

Khan S, Waliullah S, Godfrey V, Khan MAW, Ramachandran RA, Cantarel BL, Behrendt C, Peng L, Hooper LV, Zaki H. Dietary simple sugars alter microbial ecology in the gut and promote colitis in mice. Sci Transl Med. 2020 Oct 28;12(567):eaay6218.