Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Zielone skarby mórz: właściwości prozdrowotne alg 23.01.2024

Różnorodność składników w diecie to dobry kierunek w profilaktyce i komponowaniu zbilansowanej, codziennej diety. Warto sięgać po to co oferuje nam natura. Chociaż w naszych szerokościach geograficznych algi rzadko goszczą w naszym menu, to warto włączyć je do diety z uwagi na szereg korzyści zdrowotnych płynących z ich spożywania.

Algi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminy: A, B, C, D i K, a także jod, żelazo, wapń, magnez czy potas. Jod to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, reguluje bowiem produkcję hormonów tarczycy, a te z kolei wpływają na metabolizm, poziom energii i ogólne samopoczucie. Niektóre gatunki alg takie jak spirulina i chlorella są bogatym źródłem białka. Zawierają one wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, co czyni je doskonałym, źródłem tego składnika odżywczego dla osób na diecie roślinnej. Ponadto algi zawierają bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3, które są znane ze swojego korzystnego wpływu na serce i układ krążenia. Wspomagają regulację ciśnienia krwi oraz mogą zapobiegać stanom zapalnym. Algi są bogate w antyoksydanty takie jak beta-karoten, witaminę C i E, które pomagają zwalczać wolne rodniki, pomagają opóźnić proces starzenia się i wspomagają zdrowy wygląd skóry.

Chlorella jest znana ze swych właściwości detoksykacyjnych. Nie tylko wspiera naturalny system oczyszczający naszego organizmu, czyli pracę wątroby i nerek, ale posiada zdolność wiązania metali ciężkich i pestycydów, wspomagając ich usuwanie z organizmu. Polisacharydy zawarte w chlorello mogą wspierać układ immunologiczny. Dostarczając solidną porcję składników odżywczych chlorella może pomagać zredukować zmęczenie i wspierać ogólną kondycję organizmu.

Spirulina jest jednym z najbogatszym w białko składnikiem pochodzenia roślinnego.
Ta alga jest również źródłem witaminy A i B12. Zawiera silne antyoksydanty takie jak fikocyjaniny i chlorofil, wspomagające ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Niektóre badania sugerują, że spożywanie spiruliny może poprawić wydolność fizyczną poprzez dostarczanie składników odżywczych niezbędnych do pracy mięśni i budowania wytrzymałości.

Zaproś algi do swojego menu – przepis na zielone, energetyzujące smoothie!

Składniki:
– 1 banan
– 1 jabłko
– 1 kiwi (obrane)
– 1 garść szpinaku baby lub jarmużu
– 1 łyżeczka spiruliny lub chlorelli w proszku
– 1/2 szklanki wody lub napoju roślinnego (owsiany, kokosowy)
– Miód lub syrop klonowy do smaku (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, jednolitą masę. W okresie letnim można podawać z kostkami lodu.

Smacznego!

Źródła:

  1. Wada, L., Park, M., Fuku, K., et al. (2015). Effects of Chlorella on Activities of Protein Tyrosine Phosphatases, Matrix Metalloproteinases, Caspases, Cytokine Release, B and T Cell Proliferations, and Phorbol Ester Receptor Binding. Journal of Medicinal Food, 18(2), 204–213.
  2. Simopoulos, A. P. (2002). Omega-3 Fatty Acids in Inflammation and Autoimmune Diseases. Journal of the American College of Nutrition, 21(6), 495–505.
  3. Kim, J. H., Lee, Y. M., Ahn, J., Lee, H. J., Lee, B. W., Lee, H. J., & Kim, J. H. (2012). A randomized, double-blind, placebo-controlled study to establish the effects of Spirulina in elderly Koreans. Annals of Nutrition and Metabolism, 60(4), 254–261
  4. Belay, A., Ota, Y., Miyakawa, K., Shimamatsu, H., & Fujita, E. (1996). Spirulina (Arthrospira): Potential Application as an Animal Feed Supplement. Journal of Applied Phycology, 8(4-5), 303–311.
  5. Khan, Z., Bhadouria, P., & Bisen, P. S. (2005). Nutritional and Therapeutic Potential of Spirulina. Current Pharmaceutical Biotechnology, 6(5), 373–379.
  6.  Merchant, R. E., Andre, C. A., & Sica, D. (2000). Nutritional Supplementation with Chlorella pyrenoidosa Lowers Serum Methylmalonic Acid in Vegans and Vegetarians with a Suspected Vitamin B12 Deficiency. Journal of Medicinal Food, 3(4),