Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.
Wszyscy mamy wewnętrzny zegar, rytm dobowy, który wpływa na nasz metabolizm i na to, jak organizm reaguje na posiłek. Badania pokazują, że ważne jest dostosowanie się do tego wewnętrznego rytmu.
Pomijanie śniadania i spożywanie późnych obiadów może powodować problemy z poziomem cukru we krwi.
Nasz wewnętrzny zegar
Nasz wewnętrzny zegar wpływa na ekspresję genów, a tym samym na nasz metabolizm. Reakcja organizmu na posiłek jest zupełnie inna w nocy niż w dzień. Zegar kontroluje poziom cukru we krwi, działając na enzymy metaboliczne, hormony i układy w organizmie. Co się stanie, jeśli pominiesz śniadanie? Albo zjesz późny obiad? Badania dostarczają odpowiedzi. Późny obiad powoduje wysoki poziom cukru we krwi Badacze porównali poziom cukru we krwi uczestników po kolacji o 18:00 z osobami, które zjadły kolację kolacją o 22:00. Ci, którzy jedli późną kolację, mieli po posiłku znacznie wyższy poziom cukru we krwi w porównaniu z tymi, którzy jedli o szóstej. W grupie późnej kolacji poziom cukru we krwi był również wyższy o cztery godziny dłużej. [1]
Jest to zgodne z wcześniejszymi badaniami łączącymi późne kolacje z długotrwałym podwyższonym poziomem cukru, HbA1c. [2] HbA1c powstaje, gdy poziom cukru we krwi tj. glukoza, reaguje z hemoglobiną. Największy efekt późnej kolacji zaobserwowano u osób, które zwykle wcześnie kładą się spać. Tak więc istnieją indywidualne różnice w zegarze wewnętrznym.
Śniadanie ważne dla naszego zegara
Od dawna wiadomo, że dobre śniadanie wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi w ciągu dnia. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy śniadanie wpływa na wewnętrzny zegar i ekspresję genów przez niego kontrolowaną. Przypuszczenie się sprawdziło. Śniadanie ma bezpośredni wpływ na rytm wewnętrzny, a pomijanie śniadania powoduje podwyższony poziom cukru we krwi po posiłku w ciągu dnia, zarówno u osób zdrowych, jak i przy cukrzycy typu 2. Dlatego ważne jest, aby szanować swój wewnętrzny zegar i podążać za nim.
[1] Chenjuan Gu, Nga Brereton, Amy Schweitzer, Matthew Cotter, Daisy Duan, Elisabet Børsheim, Robert R Wolfe, Luu V Pham, Vsevolod Y Polotsky, Jonathan C Jun, Metabolic Effects of Late Dinner in Healthy Volunteers – A Randomized Crossover Clinical Trial, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, , dgaa354
[2] Jakubowicz D, Wainstein J, Landau Z, et al. Influences of Breakfast on Clock Gene Expression and Postprandial Glycemia in Healthy Individuals and Individuals With Diabetes: A Randomized Clinical Trial. Diabetes Care. 2017;40(11):1573-1579.