Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że strona holistic-polska.pl zaktualizowała Politykę Prywatności. Przetwarzamy Twoje dane wyłącznie w sposób konieczny do udzielenia usługi na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f RODO. Pełna treść dokumentu znajduje się > TUTAJ <
Informujemy również, że aby zapewnić jak najlepszą obsługę naszej strony korzystamy z plików cookies. Szanujemy prywatność i przypominamy o możliwości dokonania zmian ustawień dotyczących cookies. Jeśli nie wyrażasz na to zgody możesz wyłączyć obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Kliknij Akceptuję aby przejść do strony.

Zrównoważona uprawa alg – podstawowe i bezpieczne źródło kwasów omega-3 09.12.2024

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają kluczową rolę dla zdrowia człowieka – wspierają mózg, serce, układ odpornościowy, a także mogą pomóc w walce z nadwagą czy chorobami psychicznymi. Choć ryby są ich najbardziej znanym źródłem, to zanieczyszczenia środowiska kierują uwagę na inną możliwość, jaką są algi, które oferują czystą i zrównoważoną opcję suplementacji. Dowiedz się, jak omega-3 wpływają na organizm i dlaczego warto zadbać o ich odpowiednie proporcje w diecie!

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne, aby nasz organizm działał prawidłowo, są bowiem źródłem dla składników strukturalnych komórek, tkanek i narządów, biorą także udział w syntezie niektórych substancji biologicznie czynnych. Najbardziej znanym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie frakcji długołańcuchowych, tj. kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), jest tłuszcz pochodzący z ryb i zwierząt morskich. Poziomy i proporcje EPA i DHA zawarte w tłuszczu rybim zależą od gatunku, miejsca połowu i pory roku. Więcej EPA zawierają ryby z zimnych mórz północnych, natomiast więcej DHA zawarte jest w rybach z mórz południowych. W porównaniu z rybami hodowlanymi, wyższe stężenie omega-3 i niższe omega-6 mają ryby żyjące dziko. Ryby jednak tracą na zaufaniu ze względu na różne zanieczyszczenia toksynami, w tym metalami ciężkimi, dioksynami czy bisfenolem.

Dla pozyskania bezpiecznych i wartościowych kwasów omega-3 należy wziąć pod uwagę te pochodzące z alg, zwłaszcza, że ryby pozyskują kwasy EPA i DHA poprzez odżywianie się właśnie algami, które są niżej w łańcuchu pokarmowym od ryb, ponadto zrównoważona uprawa alg jest przyjazna dla środowiska, co wskazuje, że algi są bardziej bezpiecznym źródłem kwasów omega-3.

Rola kwasów tłuszczowych omega-3 zwraca na siebie coraz większą uwagę i zainteresowanie naukowców w zakresie zdrowia psychicznego, między innymi wspierania leczenia depresji. Najbardziej istotne z nich to kwas EPA i DHA, działają przeciwdepresyjnie poprzez kształtowanie neuroplastyczności i funkcji neuroprzekaźników, przedstawiają wysoką wartość odżywczą, uczestniczą aktywnie w stanach zapalnych, funkcjach neuronalnych oraz w otyłości. Przeprowadzono badanie, które miało pokazać wpływ suplementacji kwasami omega-3 na utratę wagi. Badanie trwało 12 tygodni i wzięło w nim udział 40 dorosłych osób z nadwagą, stosujących dietę odchudzającą. Tę grupę podzielono na dwie, w tym grupa przyjmująca codziennie 1020 mg wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (580 mg EPA, 390 mg DHA oraz 50 mg innych omega-3) oraz grupa nie przyjmująca omega-3. Wynik badania pokazał, że w obu grupach spadła masa ciała, obwód talii i BMI, natomiast masa i procent tłuszczu brzusznego zmniejszyły się bardziej w grupie przyjmującej omega-3.

Wiele badań wskazuje, że wielonienasycone kwasy omega-3, w tym kwas eikozapentaenowy (EPA, dokozaheksaenowy (DHA) są niezbędne do funkcjonowania mózgu, wyróżniający się największym wpływem na neuroprzekaźniki i funkcje mózgu jest kwas DHA. Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 poprawia przepływ krwi w mózgu, daje dobre samopoczucie poznawcze, zwiększa pamięć i uczenie się. Suplementacja jest korzystna dla osób starszych w poprawie zdrowia mózgu i lepszego samopoczucia.

Randomizowane kontrolowane badania wykazały, że u osób z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych, suplementacja kwasem DHA poprawiła samopoczucie poznawcze, a u osób o prawidłowych funkcjach, ale z chorobą tętnic wieńcowych, przyjmowana ilość 3,36 g kwasów EPA i DHA dziennie spowolniła starzenie się funkcji poznawczych o 2,5 roku.

Kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują również dobroczynne działanie u osób dorosłych i dzieci z ADHD (nadpobudliwość psychoruchowa z deficytem uwagi), szczególnie u osób z niedoborem tych kwasów. Wykazują zasadniczą aktywność biologiczną, wpływając korzystnie na regulację czynności układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi, formowanie się skrzepów wewnątrznaczyniowych, procesy zapalne.

Nie ma wątpliwości co do korzystnego wpływu kwasów tłuszczowych omega-3 na nasz organizm i dlatego są zaliczane do niezbędnych składników codziennej diety. Udowodniono jednak, że nadmiar kwasów omega-6 w diecie hamuje metabolizm kwasów omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-6 są bardziej dostępne w diecie krajów wysokorozwiniętych w przeciwieństwie do mniej rozwiniętych i gdzie ludzie spożywają więcej ryb, i zwierząt morskich.

Dieta zachodnia jest uboga w kwasy omega-3 i zbyt bogata w kwasy omega-6, co powoduje dużą dysproporcję i plasuje stosunek omega-6 do omega-3 na poziomie 16:1, co sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, chorób układu krążenia, chorób autoimmunologicznych, natomiast podwyższany poziom omega-3 obniża proporcje omega-6 do omega-3 i działa odwrotnie.

Dzienne spożycie kwasów tł. omega-6 i omega-3 w proporcji 2,5:1 okazało się korzystne w przypadkach raka jelita grubego, następnie proporcja 3:1 była korzystna w reumatoidalnym zapaleniu stawów, stosunek 5:1 w przypadku astmy. Niższy stosunek omega-6 do omega-3 wiązał się z mniejszym ryzykiem u kobiet chorych na raka piersi.

Jest już wiele badań potwierdzających prozdrowotne działanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i powstają następne odnośnie ich działań w pozostałych obszarach chorobowych, jak również ustalania proporcji i dawkowania także w ochronie układu immunologicznego.

Wiemy już dużo na temat roli wielonienasyconych kwasów omega-3, wiemy że są niezbędne w utrzymaniu naszej kondycji psychicznej i fizycznej, wiemy że z pożywienia są dostępne, ale towarzyszą im zagrożenia w postaci zbyt dużych stężeń kwasów omega-6, w postaci metali ciężkich, toksyn czy tak bardzo obecnego bisfenolu pochodzącego z plastiku. Właściwe jest rozważenie suplementacji i jak pokazują badania, w niektórych problemach zdrowotnych celowe.


Przedstawiając produkt Holistic omega-3 Algolja zwrócę uwagę na pochodzenie, ponieważ istotne jest, że algi wykorzystane do produkcji tego suplementu, pozyskiwane są w 100% ze zrównoważonej uprawy mikroalg (Schizochytrium sp.), nie przyczyniając się do zachwiania gospodarki zasobami oceanów. Suplement Holistic omega-3 Algolja jest wolny od toksyn i zanieczyszczeń środowiskowych. W jednej kapsułce zawiera 500 mg oleju algowego, w tym omega-3: 275 mg, z czego DHA: 167 mg, EPA: 83 mg. Zaleca się spożywać 2 kapsułki dziennie. Produkt jest przeznaczony również dla  kobiet w ciąży i karmiących oraz dzieci w wieku od 1 do 12 lat, także odpowiedni dla wegan.

Teresa Jaroszyńska
Ekspert Holistic Polska
Prowadząca Ekspertlinię Holistic pod numerem telefonu:
+48 572 312 127 (* opłata wg lokalnej taryfy operatora)

Źródła:

1/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov /PMID:39201362

2/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov /PMID:35815739

3/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov /PMID:36381743

4/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov /PMID:36637075

5/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov /PMID:26040902

6/ Żywność.Nauka.Technologia.Jakość;2011,6(79)

     Rola i znaczenia kwasów tłuszczowych omega-3.

7/ Simopoulos A.P.: The importance of the omega6/omega3

     fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic

     diseases. Exp. Biol. Med.,2008